Expositie ‘Een Kunstzinnige Familie’ in MUBO

Van 11 februari tot en met 16 april is in Museum Boxtel (MUBO) in samenwerking met Pierre van Amelsvoort en Jos Korsten een expositie te bezoeken over 130 jaar kunst door drie generaties van de van oorsprong Bossche familie van Amelsvoort uit Boxtel en de Meierij. De expositie toont werk van zeven kunstzinnige familieleden, dat zorgvuldig is geselecteerd uit de vele beschikbare kunstvormen. Bij elkaar een prachtig familie-retrospectief, waarmee deze expositie tegelijkertijd een mooi beeld schetst van 130 jaar ontwikkeling in de kunst in Brabant.

Borstbeeld koningin Juliana in brons

130 jaar kunst door drie generaties van de familie van Amelsv(f)oort, soms met een v en dan weer met een f. In de oudste generatie vinden we drie broers Piet (goudsmid, 1892-1985), Toon (kunstsmid, 1896-1992) en Harrie (graficus en schilder, 1903-1990). In een volgende generatie komen Frans (beeldhouwer, 1910-2002) en Jan (allround kunstenaar, 1923-1998) voor en in de jongste generatie gaat het om Bert (beeldhouwer, 1953-2021) en Pierre (objectenmaker, 1957). Deze zeven kunstzinnige familieleden staan garant voor een grote diversiteit aan kunstvormen, waaruit kon worden geselecteerd voor deze expositie. Te zien zijn gravures, sieraden, tekeningen, beelden, schilderijen, dichtkunst, metaalplastieken, smeedijzer, lino’s en abstracte kunst. Het laat tevens de overgang zien van ambacht (Toon) naar figuratieve kunst (Harrie, Frans en deels Jan) en uiteindelijk naar abstracte kunst (Jan, Bert en Pierre).

De voorbereiding van de expositie heeft in het teken gestaan van het achterhalen en verzamelen van kunstwerken van de kunstenaars. Pierre van Amelsvoort heeft als de nog laatst levende van de zeven kunstenaars samen met zijn achterneef Jos Korsten dan ook vele bezoeken gebracht aan neven en nichten, achterneven en -nichten en achter-achterneven en -nichten. Het heeft geleid tot een prachtige en zeer diverse verzameling van werken, die de moeite van een bezoek meer dan waard is. Samen hebben Jos en Pierre ook een boek geschreven voor de tentoonstelling. Het boek beschrijft de drie generaties, de ontwikkeling van de kunst, wie de zeven kunstenaars zijn, enkele werken met een bijzonder verhaal, en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van werken. Het boek wordt gratis uitgereikt aan bezoekers van de expositie.

Tijdens de looptijd van de expositie staan op de meeste zondagen twee rondleidingen op het programma, een om 13.30 uur en een om 15.00 uur. De gidsen zijn om beurten Pierre van Amelsvoort, een van de zeven kunstenaars, Stef van Breugel, neef van Pierre en directeur van het Kunstmuseum in Hilversum en Jos Korsten, achterneef van Pierre. Gezien het maximum van 12 deelnemers per gids, wordt aanmelden voor een rondleiding aanbevolen. Dat kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898. Kosten zijn € 5 (met museumkaart € 2). Op afspraak zijn, ook op werkdagen, groepsrondleidingen mogelijk. Dien uw aanvraag hiervoor in via info@muboboxtel.nl onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en het aantal deelnemers.

De entreeprijs voor de expositie is € 4 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2 (gratis met museumkaart). Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Kijk ook bij

Lucas Duynisveld wint nationale eindronde International Junior Science Olympiad

Gymnasium Beekvliet is als school zeer actief op olympiades en dit jaar ook heel succesvol. …