Portret door Yolande Rommers

Expositie Dubbelportret in DePetrus

Van 16 november tot 12 december biedt DePetrus in Vught ruimte aan de inspirerende expositie ‘Dubbelportret’. Het werk van kunstenaars Ellen Valk en Yolande Rommers zindert van creatiedrift. Grotendeels figuratieve schilderkunst, maar ook experimenteel geabstraheerd werk.

De expositie laat meer dan 50 werken zien. Voornamelijk hedendaagse portretten. Vlotte toets, in meer of mindere mate geabstraheerd. Indringend en intiem, gereserveerd en afstandelijk. Groot en miniatuur. De tentoonstelling is bijzonder gevarieerd, doordat de kunstenaars zich bedienen van uiteenlopende technieken en materialen. Olieverf en acryl, giethars en bijenwas: de expositie getuigt van gedrevenheid en durf.

Ellen Valk
Ellen woont en werkt als zelfstandig kunstenaar in St.-Michielsgestel. Zij schildert voornamelijk met olie- en acrylverf en experimenteert veel met andere materialen en dragers. “Dat uitproberen en ontdekken is ultiem gelukkig makend. In DePetrus laat ik een nieuwe serie klein werk zien die ik ‘Nudges from a happy place’ noem. Ik had dringend behoefte aan troostvol werk tussen al die wereldellende. Maar het is vooral ook een vingerwijzing naar wat ik noem procesvreugde”, vertelt Ellen. Naast de serie intieme werkjes in epoxy toont Ellen werk op groot formaat canvas.

Yolande Rommers
In het werk van Yolande staat de mens centraal. “Universele, herkenbare gevoelens en emoties zijn voor mij het uitgangspunt”, zegt Yolande Rommers. “Niet de persoonlijkheid van degene die ik portretteer, maar de complexiteit van gemoedstoestanden en de vaak tegenstrijdige emoties die we allemaal kennen en ervaren.” Naast kunstenaar is Yolande vaktherapeut en geeft ze workshops als facilitator van SoulCollage®, The Artist’s Way en Tekenen in Aandacht. De roots van Yolande liggen in deze regio: ze is opgegroeid in St.-Michielsgestel en ze bezocht het Maurick College in Vught.

Masterclass Portret
De kunstenaars geven tijdens de expositie eenmalig een originele Masterclass Portret in DePetrus, op zaterdag 26 november van 10.00 tot 13.00 uur. Deze Masterclass bestaat uit korte en langere oefeningen met verschillende tekenmaterialen, zoals houtskool, pastelkrijt, potlood en oliepastel. Door de vlotte en originele opbouw verdwijnen eventuele twijfels en obstakels. Er is plaats voor maximaal 10 personen. Voor meer informatie zie detaalvantekenen.nl/masterclass-portret.

Aanwezigheid kunstenaars
De expositie is voor iedereen toegankelijk van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars zijn regelmatig in DePetrus te vinden voor toelichting op hun werk en de Masterclass Portret. Meer informatie is te lezen op www.depetrus.nl en de websites van beide kunstenaars: www.ellenvalk.nl en www.detaalvantekenen.nl.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …