Expositie Carlette Rijcken in de Speeldoos

Tot 8 november is in de foyer van Theater de Speeldoos in Vught een expositie te zien van Carlette Rijcken. De openingstijden: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 22.00 uur, tijdens de herfstvakantie is de expositie te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Toegang gratis.

Carlette Rijcken focust zich in haar werk op de behoefte van de mens om zich (tijdelijk) anders voor te doen of zich in een ander wezen te veranderen. Deze interesse in de maskerade van de mens wordt mede beïnvloed door haar behoefte aan vrijheid en speelsheid. In veel culturen heeft deze behoefte de vorm van een ritueel aangenomen, zoals b.v. bij carnaval in het rooms-katholieke zuiden. In dit ‘theater van de wereld’ tracht de mens met maskers zwakheden en kwetsbaarheden te verbergen of juist te accentueren.

Tegenstrijdigheden
“Met mijn schilderijen wil ik, onder andere, de tegenstrijdigheden die iedereen in het leven tegenkomt, weergeven. De mens troost en ontroert door zijn eigenheid, door zijn lach, door zijn unieke oplossingen in situaties en door zijn rebelse houding. Hij deelt zijn gevoelens, raakt en verbindt zich daardoor met anderen. Dit doe ik via mijn werk”, zegt Carlette Rijcken. Meestal werkt Rijcken vanuit een thema en volgt daarbij een rode draad van uitgangspunten zoals: vrijheid, angst, fantasie, droomwereld. Zij gebruikt divers beeldmateriaal als basis; eigen foto’s, materiaal uit krantenartikelen of tijdschriften, stills uit de films en uit de kunstgeschiedenis. Soms gebruikt zij ook eerder gemaakt werk om op voort te borduren. Rijcken start vaak met het maken van schetsen, die zij uitwerkt op kleine panelen, voor zij verder gaat op het doek. Zij probeert ‘uit chaos evenwicht te creëren’ en vraagt zich af hoe de kwetsbare mens standhoudt in de maatschappij.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …