Home / Algemeen / Expositie ‘Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944’ officieel geopend
Patisserie De Rouw
Onthulling van de oorlogscanon van Boxtel door historicus Frank van Doorn en wethouder Maruska Lestrade; op de achtergrond nog net een glimp van het aanraakscherm (foto Ruud van Nooijen)

Expositie ‘Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944’ officieel geopend

Op zaterdag 31 augustus vond in Museum Boxtel onder grote belangstelling de opening plaats van de exposite ‘Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944’. Aan de expositie is een lange voorbereidingstijd voorafgegaan. Heel veel deskundige vrijwilligers hebben er honderden uren aan besteed om het verhaal van de oorlog in Boxtel samen te stellen en te presenteren. “Uitgangspunt daarbij was om alleen feitelijke en historisch verantwoorde gebeurtenissen te vertellen. Er doen veel verhalen, geruchten en anekdotes de ronde over de oorlog, maar als ze niet verifieerbaar waren, dan zijn ze niet gebruikt.” Aldus MUBO-secretaris Willem van Vossen, die een presentatie gaf over de samenstelling en de totstandkoming van de expositie. Ook meldde hij dat pijnlijke gebeurtenissen, zoals de collaboratie, bewust niet uit de weg zijn gegaan als het verhaal daarom vroeg.

Al met al mag het resultaat er zijn. De expositie stoelt op vier belangrijk pijlers. Dat zijn de speciaal ontwikkelde oorlogscanon van Boxtel bestaande uit een tijdlijn met 80 gebeurtenissen, een eregalerij van 26 gesneuvelde militairen en omgekomen verzetsstrijders, negen locatieverhalen waarin belangrijke gebeurtenissen verder zijn uitgediept en last but not least het aanraakscherm (touchscreen), primeur voor MUBO om op deze manier informatie digitaal en interactief te presenteren. De informatie in het scherm is opgehangen aan 10 thema’s waaronder Market Garden, gevorderde gebouwen, Airbornes in de Kampina, mobilisatie en Duitse inval, bevrijding, station en omgeving, verzet en collaboratie, neergestorte vliegtuigen. Verwoestingen in centrum van Boxtel. Het scherm is gevuld met een ongelooflijke hoeveelheid info bestaande uit foto’s, korte teksten, geluid, beeld- en authentieke filmfragmenten uit de Boxtelse oorlogsgeschiedenis.

“Daarbij zijn er ook unieke objecten te zien”, aldus van Vossen. “Een speciaal uit Amerika overgekomen originele uniformjas van de Amerikaanse Airborne-piloot Mervin Stomberg, die in 1944 met zijn zweefvliegtuig (glider) een noodlanding moest maken in de Kampina. Drie uniformen van een Amerikaanse, Nederlandse en Duitse soldaat uit die tijd, een Duits Mauser-geweer dat in 2012 bij baggerwerkzaamheden in de Dommel bij de Zwaanse Brug naar boven is gekomen, en authentieke en nog werkende communicatieapparatuur die werd gebruikt in vliegtuigen en pantservoertuigen. De expositie is dan ook zeer de moeite waard om te bezoeken.” Willem van Vossen sloot zijn presentatie af met de slogan: ‘Je bent pas Boxtelaar, als je deze expositie hebt bezocht!’

De openingshandeling bestond uit het onthullen van de oorlogscanon en werd gedaan door historicus Fran van Doorn, de geestelijk vader van de canon, en Maruska Lestrade, wethouder in Boxtel van Kunst en Cultuur. De expositie is nog te bezichtigen tot en met 3 november 2019.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Dünya en Nienke ‘doen eens lief’

Dünya en Nienke, beiden 10 jaar, bedachten ‘iets’ liefs te gaan doen voor mensen in …