(Foto: Ruud Strobbe)

Exclusieve bezichtiging Landgoed Zionsburg tijdens Open Monumentendag

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Op zondag 10 september is ook Landgoed Zionsburg in Vught op inschrijving te bezichtigen.

Het uit 1882 daterende landhuis (Rijksmonument) van de familie Marggraff dat bij een grote brand in 2003 zwaar werd beschadigd, wordt volledig herbouwd. Ook het omliggende park en de historische elementen op het landgoed worden zoveel mogelijk in oude glorie hersteld. De Marggraff Stichting heeft in 2019 het startsein gegeven voor de bouw- en herstelactiviteiten. Dit alles gebeurt op basis van de originele, eind negentiende-eeuwse plannen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het landhuis begin 2025 gereed.

Nieuwe invulling landhuis
Het statige landhuis krijgt een commerciële bestemming, waarschijnlijk als kantoor. Eerder was de gedachte om in het landhuis een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen en hun familieleden te huisvesten. Helaas is dat niet haalbaar gebleken. Enerzijds omdat de 19e-eeuwse indeling van het pand zich daar niet voor leent en anderzijds omdat de Marggraff Stichting gebonden is aan haar oorspronkelijke doel, namelijk het herstel, beheer en behoud van de eigendommen van de familie Marggraff, zoals in de statuten staat beschreven. Dat betekent dat een goed doel in alle opzichten op eigen benen zou moeten staan. De Stichting sluit niet uit dat in de toekomst een bestaand, financieel zelfstandig goed doel in een nog te ontwikkelen pand op het landgoed gehuisvest kan worden.

Aanmelden noodzakelijk
De herbouwactiviteiten op Zionsburg zijn inmiddels duidelijk zichtbaar, ook vanaf de openbare weg. Tijdens de Open Monumentendag kunnen degenen die zich hebben ingeschreven het landgoed binnen de poorten bewonderen. Aanmelden via www.openmonumentendag2023.nl

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …