Esschenaren omarmen hun nieuwe haventje

Door de sleutel over te dragen aan loco-burgemeester Carine Blom heeft watergraaf Peter Glas zaterdag jl. het beheer van ´t Haventje van Esch overgedragen aan de gemeente Haaren. Dat gebeurde tijdens het evenement ´In Veilige Haven´ van de Essche stichting Op Drift. Ook werd de ecologische verbindingszone Essche Stroom officieel opgeleverd door de watergraaf, die aangaf heel enthousiast te zijn over dit project van Waterschap De Dommel. “Naast het beekherstel hebben we hier teruggebouwd wat ooit was. En dat hebben we samen met de bewoners van Esch gedaan.”

Die bewoners waren zaterdag ook in groten getale aanwezig tijdens de feestelijke opening van de haven. Honderden toeschouwers zagen hoe de watergraaf en de loco-burgemeester de haven binnenkwamen op bootjes met daarop ook muzikanten van muziekvereniging Willibrordus. De watergraaf, de burgemeester en gedeputeerde Johan van den Hout gaven unaniem aan te hopen dat ´t Haventje net zo´n belangrijke ontmoetingsplek voor bewoners gaat worden als het vele eeuwen geleden al was.

Het haventje heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van Esch gespeeld tot het in 1860 van de kaart verdween. De rijke cultuurhistorie van de haven en omgeving staan beschreven op het informatiebord dat zaterdag werd onthuld door de werkgroep, bestaande uit Nettie van de Langenberg van Heemkundekring De Kleine Meijerij, Frank van Wagenberg van Stichting Buurtschap De Ruiting en ruimtelijk adviseur Henk van Roosmalen. Zij hebben Waterschap De Dommel intensief geholpen bij het weer zichtbaar maken van een belangrijk stuk cultuurhistorie van Esch in en rond ´t Haventje.

Gedenkplek
Kunstenares Pien Storm van Leeuwen plaatste een Poossteen in ´t Haventje met daarop een gedicht dat zij schreef over de Essche Stroom. De steen, een plek voor overpeinzing, is een gift van een anonieme donateur. De kunstenares las haar gedicht voor tijdens de opening. De steen is onderdeel van de nieuwe gedenkplek van Esch, een langgekoesterde wens van bewoners. Tijdens het herdenkingsevenement ´In Veilige Haven´ stond Esch hier 4 mei op indrukwekkende wijze stil bij Dodenherdenking.

Financiering
Het project Ecologische Verbindingszone Essche Stroom werd financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. De gemeente Haaren heeft financieel bijgedragen aan de realisatie van ’t Haventje en het interactieve informatiebord.

Kijk ook bij

Hennepkwekerij met 300 planten in huis Vught

De politie heeft maandag na een melding een hennepkwekerij gevonden in een huis aan de …