Esch in veilige haven

Op 4 en 5 mei houdt ‘Op Drift’ in Esch twee opeenvolgende activiteiten onder één naam: ‘In veilige haven’. Op Drift bestaat sinds 2013 en probeert de bewoners van Esch te verrassen met evenementen die altijd plaatsvinden op of bij de Essche Stroom. Vandaar de naam ‘Op Drift’. Op drift betekent letterlijk losgeslagen of zonder vooraf bekende bestemming. Die elementen proberen de organisatoren altijd in hun activiteiten te verwerken. Ze willen vernieuwend zijn.

Aanleiding is dit jaar de aanleg van een nieuw haventje aan de Essche Stroom nabij de brug aan de Haarenseweg. Op 5 mei draagt Het Waterschap de Dommel de haven feestelijk over aan gemeente Haaren. Naast het haventje is ook een nieuw gedenkplek ingericht. Op die plek zal Esch op 4 mei om 20.00 uur, net als heel Nederland, twee minuten stil te zijn.

Programma
Op 4 mei wordt om 18.45 uur verzameld bij ‘De Witte brug’ op Groenendaal. Vanaf daar gaan de aanwezigen wandelen over de oevers van de Essche Stroom naar de ‘Veilige haven’. Onderweg is er van alles te beleven. Bij de haven en de nieuwe gedenkplek is er koffie en thee. Om 20.00 uur heerst daar twee minuten stilte. Het programma wordt rond 21.00 uur afgesloten. Geïnteresseerden die niet goed kunnen wandelen zijn welkom vanaf 19.15 uur bij de gedenkplek.
Op 5 mei wordt de haven feestelijk geopend. Het terrein rondom de haven is vanaf 18.30 uur geopend. Het programma zal om 19.00 uur starten met de officiële opening waarbij het waterschap de haven overdraagt aan de gemeente. Daarna betreedt een grote schare van talent uit Esch het drijvende podium in de haven voor een avondvullend programma tot 00.30 uur. Het terrein is goed begaanbaar, doordat er tijdelijk houtsnippers worden gestrooid. De bezoekers die willen zitten, wordt aangeraden om zelf voor een tuinstoeltje te zorgen. Het terrein wordt mooi verlicht. Een groot videoscherm laat goed zien wat er op het podium allemaal gebeurt. Er hangen bijzondere, levensgrote foto’s van fotograaf Boukje Canaan op het terrein. Portretten van inwoners uit Esch. Ook bijzonder is de expositie van Jouni Jabbour. Hij behoorde tot de beste kleermakers uit Aleppo in Syrië. Na zijn vlucht naar Nederland werkt hij nu onder de hoede van couturier Addy van den Krommenacker uit Den Bosch aan de mooiste creaties.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …