Patrick Timmermans (l) en Jan Kriek (r) op het Citadelterrein (Foto: BHIC)

Erfgoed Brabant en Brabants Historisch Informatie Centrum verkennen samenwonen

Citadel als provincie-brede erfgoedlocatie

Patrick Timmermans, directeur-bestuurder van Erfgoed Brabant, en Jan Kriek, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), tekenen vanmiddag op de Citadel in ’s-Hertogenbosch een intentieverklaring om in de toekomst hun activiteiten vanaf één locatie te gaan uitvoeren: de Citadel in ‘s-Hertogenbosch. Dat betekent dat Erfgoed Brabant een verhuizing onderzoekt van de Waterstraat in ’s-Hertogenbosch naar het voormalige Restauratieatelier op het Citadelterrein. Het blijven twee aparte organisaties. Zo kan de Citadel uitgroeien tot een provincie-brede erfgoedlocatie.

Beide organisaties zijn actief op het gebied van erfgoed en geschiedenis en zien vanuit hun gemeenschappelijke rol en ambitie in toenemende mate het belang in van deze verkenning. Het tekenen gebeurt onder het toeziend oog van de collega’s van beide organisaties. De collega’s van Erfgoed Brabant maken vanmiddag kennis met het Citadelterrein. Het ziet ernaar uit dat deze nieuwe werkplek in de zomer van 2024 in gebruik kan worden genomen.

Het bestuur van het BHIC en de raad van toezicht van Erfgoed Brabant hebben goedkeuring verleend aan deze intentieverklaring. Inmiddels zijn beide organisaties samen aan het verkennen en onderzoeken of het mogelijk is om onder ieders vlag, vanuit ieders eigen organisatie en met behoud van ieders eigen identiteit vanaf de Bossche Citadel gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen en ondernemen. In de tweede helft van 2023 gaan beide organisaties kijken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om samenwonen op de Citadel in de loop van 2024 mogelijk te maken.

Verhaal van Brabant
Patrick Timmermans: “Als kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant ondersteunen en verbinden wij het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. Dat verhaal maken we ook bekend bij het brede publiek en dat steeds meer digitaal. Dat is waar we elkaar vinden en elkaar kunnen versterken. En wie weet, is er nog veel meer!” Jan Kriek: “De Citadel is te mooi om alleen voor onszelf te houden. Wij zijn twee organisaties met de gezamenlijke missie om het verhaal van Brabant te vertellen. Wij vullen elkaar goed aan. Dat moeten mooie samenwerkingsprojecten kunnen opleveren om de toegang tot ons cultuurgoed te verbreden en te versterken.”

Knooppunt regionale geschiedenis
De 17e-eeuwse Bossche Citadel is een parel in de Bossche en Brabantse geschiedenis. Op deze plek hebben de Staatse troepen in 1639, tien jaar na de inname van de stad, onder Frederik Hendrik een fort aangelegd. Het fort diende tevens als dwangburcht voor de overwegend katholieke stad, waardoor het de bijnaam ‘de Papenbril’ kreeg. Deze locatie vertelt dus de geschiedenis van de relatie tussen Holland en de Zuidelijke Nederlanden als een van de bepalende periodes in de vaderlandse geschiedenis. “Waar kun je het erfgoed van Brabant beter zichtbaar maken dan hier? Dit is een knooppunt van regionale geschiedenis”, aldus beide directeuren.

Kijk ook bij

Nieuwe ‘Schatten van Vught’

Honderd jaar ‘Over ’t spoor’ en de Heilig Hartkerk Honderd jaar geleden was Vught een …