Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon voor Tom van Erp

Op woensdag 13 juni heeft minister van Defensie Ank Bijleveld de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uitgereikt aan de ernstig zieke Tom van Erp. Deze onderscheiding is na de Militaire Willemsorde, de oudste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Het betreft een koninklijke onderscheiding die is toegekend door Koning Willem-Alexander.

De heer Tom van Erp kreeg deze erepenning voor daadkrachtig optreden bij een militaire VN-opdracht in Irak, waarbij hij door adequaat en snel optreden een met zenuwgas besmet geraakte Irakese soldaat het leven heeft gered. De uitreiking vond plaats op het terrein van de Generaal-Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne te Oirschot, een van de grootste legerkazernes in Nederland.

Minister Ank Bijleveld memoreerde dat de heer Van Erp tijdens zijn leven als militair binnen de Krijgsmacht een groot aantal onvergetelijke ervaringen heeft meegemaakt. Eén gebeurtenis was wel zeer bijzonder. Najaar 1991 maakte Luitenant-Kolonel Van Erp vanwege zijn specialistische kennis als enige Nederlander deel uit van een VN-team, dat was belast met de ontmanteling van chemische wapens en explosieven in Irak. Hij had als taak toezicht te houden op de vernietiging van raketten en granaten door Irakees militair personeel. Op 6 september 1991 vond op 50 km afstand van Bagdad een explosie plaats waarbij zenuwgas vrijkwam. Van Erp was hierbij aanwezig en zag dat een van de Irakese militairen besmet was door zenuwgas. Met zijn chauffeur bracht Van Erp de gewonde militair naar een verderop gelegen ziekenhuis. Als gevolg van het vervoer is Van Erp zelf in aanraking gekomen met het zenuwgas en is hiervoor ook samen met het Irakese slachtoffer behandeld met atropine-injecties. Door het snelle optreden van Tom van Erp werd het Irakese slachtoffer gered. Minister Ank Bijleveld stelt dat hiermee de heer Van Erp een medemens het leven heeft gered en daarbij zijn eigen leven op het spel heeft gezet. Deze menslievende daad met kenmerken van moed, beleid en zelfopoffering wordt door de Koning beloond met de toekenning van de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon.

Kijk ook bij

O’pen Atelierroute Oisterwijk

Op zondag 30 juni is de tweede editie van de O’pen Atelierroute Oisterwijk. Het is …