Mevrouw van Gennip en Thom Groenen (Foto Henk Frings)

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon voor Thom Groenen

Decorandus Thom Groenen (21) was op 7 maart 2019 in Vught op de fiets onderweg. Het regende hard, tegelijk scheen er een felle zon. Op de Esschestraat reed een vrouw op haar scooter, met een capuchon of muts op haar hoofd in verband met het weer. Zij zag daardoor niet, dat de spoorbomen dichtgingen en reed hier vol tegenaan. Vervolgens schoof zij onder de spoorbomen door de rails op, en kwam met haar scooter midden op de overweg te liggen. Decorandus kwam op dat moment de hoek om fietsen, zag de vrouw op de overweg liggen en de intercity vanuit ’s-Hertogenbosch, die naderde. Hij gooide zonder aarzeling zijn fiets en rugzak aan de kant en dook onder de spoorboom door. Hij wist de vrouw op het allerlaatste moment voor de denderende trein weg te trekken. De scooter werd vol geraakt door de aanstormende trein, de vrouw en decorandus bleven ongedeerd.

Overwegingen
De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon wordt toegekend aan personen, die een menslievende daad hebben verricht welke de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering. Aan een uiteindelijke toekenning van de Erepenning zijn derhalve elk van deze drie genoemde criteria verbonden. Geconstateerd wordt, dat betrokkenen het leven van een vrouw heeft gered door haar voor een aanstormende trein van het spoor te trekken. Betrokkene heeft zich op grond van het bovenstaande optreden op een buitengewone wijze ingezet voor zijn medemens. Zijn optreden kan worden bestempeld als menslievend hulpbetoon waarbij sprake was van moed, beleid en zelfopoffering.

Kijk ook bij

Cursus Sterrenkunde in Den Bosch

Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), verzorgt …