Enige echte Vughtse Pubquiz in recordtijd volgeboekt

De elfde editie van de Vughtse Pubquiz wordt na de jaarwisseling gespeeld op 4 januari. Van 19.00 tot 23.00 uur zullen de deelnemers in IJsbar De Post over dertien rondes aan de tand gevoeld worden over een groot aantal gevarieerde onderwerpen.

Voor de vragen staat samensteller en presentator Ton Wagenaars al elf jaar garant. Elf jaar, omdat de eerste Vughtse Pubquiz in 2007 al gehouden werd in Café Maurickzicht. Daarna werd de kennisquiz direct ingezet als onderdeel van het winterse familiefeest op IJsbaan Vught. De eerste tien edities blonken uit door de grote diversiteit aan onderdelen. Nooit waren er dezelfde onderwerpen met slechts de vaste items rekenen en Nederlandse taal als uitzondering. Door de sterke afwisseling van onderwerpen spelen vele teams al jarenlang mee, waarbij de deelnemende teams wel degelijk strijden om de Vughtse titel. Deze staat toch voor een zeker aanzien: de slimste ploeg van Vught. Niet eerder won een team tweemaal achter elkaar de wisselbeker. Tot vorig jaar, toen Groep 1983 voor de tweede achtereenvolgende maal zegevierde.

Uitdaging
“Dat is dus de nieuwe uitdaging voor dit jaar: alles in het werk stellen om een nieuwe winnaar te krijgen, zodat de wisselbeker geen vaste eigenaar krijgt”, zegt Ton Wagenaars, die hierbij uiteraard alle regels en reglementen zal eerbiedigen. De kleinere zaal bij de ijsbaan is dit jaar noodgedwongen oorzaak van wat minder deelnemers. Vorig jaar was er nog plaats voor meer dan 30 teams, dit jaar kunnen er maximaal 25 groepen deelnemen. De teamleiders doen er goed aan om een ploeg zó samen te stellen dat verschillende leeftijdsgroepen vertegenwoordigd zijn. Ook een goede verhouding tussen mannen en vrouwen kan in het voordeel werken.

De zo’n drie uur durende kennistoets werd vorig jaar bijgewoond door drie politieke partijen waarbij VVD en D66 nadrukkelijk meededen om de prijzen. Vertrouwd zijn inmiddels de deelnemende clubs, families en buurtgenoten. Ook voor de jeugd zal de quiz weer aanknopingspunten bieden, maar het blijft onvoorspelbaar wat er te berde zal worden gebracht. Dat is nu juist het aantrekkelijke van de hilarische krachtmeting. Uiteraard zorgt een uitgelezen groep van correctiemedewerkers weer voor een vlotte afwerking van de invulformulieren waardoor er tijdens de pauzes tussenstanden gegeven kunnen worden. Wagenaars stoort zich wel aan de aanhoudende groei van andere pubquizzen: “Voor geselecteerd publiek. Dat brengt verwarring teweeg. Dit is de enige echte Vughtse Pubquiz die al jaren door connaisseurs ook als zodanig wordt erkend.”

Deelname met winstkansen vereist nog steeds een brede algemene ontwikkeling en belangstelling voor bijvoorbeeld geschiedenis, politiek, stripverhalen, geologie, biologie of muziek. Bovenal blijft het voor iedereen een heerlijk avondje verstrooiing tijdens de donkerste dagen van het jaar. Elaine Bol staat weer garant voor de opmaak en verspreiding van de honderden formulieren en het ten gehore brengen van muziekfragmenten. Arno van der Lee dacht mee over de samenstelling van de verschillende rondes. Teams bestaan ook dit jaar uit vier deelnemers en geen enkel elektronisch hulpmiddel is toegestaan op straffe van uitsluiting wegens fraude. Als er teams zijn die zich terugtrekken, bestaat misschien nog de mogelijkheid om deel te nemen. Aanmelden voor de wachtlijst kan via ijsbardepost@outlook.com o.v.v.pubquiz of www.ijsbaanvught.nl/pubquiz.

Kijk ook bij

Pilotenhulp en de vooroorlogse Werkliedenvereniging

In de meest recente uitgave van ‘Schatten van Vught’ vertelt Wieke Schrover over een dramatische …