“EngelenTafel is voor mij het kerstgevoel!”

Ze doet het al een jaar of vijf: haar kerstdiner openstellen voor mensen die anders alleen zouden zijn. “Maar aan mijn tafel is maar plek voor tien”, zegt Jeannette Saatrube-Vernooij. Daarom heeft ze haar initiatief verbreed. Met de ‘EngelenTafel’ wil ze bereiken dat zoveel mogelijk eenzame mensen deze kerst blij worden gemaakt met een gezellig én lekker huiselijk samenzijn.

Een warme kerstavond met oprechte aandacht voor mensen die anders alleen zouden zijn. Dat is het doel van de EngelenTafel. “EngelenTafel is voor mij het kerstgevoel. Zonder oordeel kun je je verhaal delen, genieten van elkaar en van het kerstdiner. Dat brengt zoveel vreugde”, vertelt Magda Verwey. Vorig jaar verzorgde zij op eerste kerstdag een EngelenTafel. Ze was blij om voor anderen te kunnen zorgen met kerst. Samen met een nicht heeft ze een gasttafel georganiseerd. De gasten werden gevonden via lokale organisaties en ook door uitnodigingskaarten te schrijven en die dan via via aan potentiële gasten te geven. “Voor mij is de EngelenTafel een moment om stil te staan met en bij elkaar. Ook al ken je elkaar niet. Doordat je met elkaar aan tafel zit, maak je verbinding; een heel bijzondere energie.” De sfeer met kerst maakt het samenzijn al bijzonder. De gasten hebben allemaal op hun eigen manier een verhaal. Vol enthousiasme is Magda over de avond; er is veel gelachen, verhalen gedeeld, over eenzaamheid gesproken en ook zijn contacten gelegd die na kerst voortgaan. Magda: “Het meest geraakt ben ik door wat in mijn hart is achtergebleven: zoveel dankbaarheid. Dat maakt de EngelenTafel zo bijzonder.”

Een tafel vol onbekenden
Met kerst aanschuiven bij mensen die je helemaal niet kent, dat is vooraf best een beetje spannend, maar het is ook fijn om ernaar uit te zien; je voelt je ergens welkom en ziet een gezellige avond tegemoet. Gerard, vorig jaar gast aan tafel zegt “Het idee van de EngelenTafel vind ik geweldig. Nu ben ik op 1e kerstdag niet meer alleen. De ontmoeting met anderen en samen eten vind ik heel prettig. Ga op deze weg door, ook anderen zullen dit principe mooi vinden. Prachtige ervaring, dit samenzijn.”

Meedoen?
Iedereen kan meedoen aan De EngelenTafel: ruimte in je hart en aan je eettafel zijn de enige vereisten. Afgelopen jaar heeft de EngelenTafel al vele mensen bereikt. Er werden ruim 100 extra bordjes neergezet aan de diverse kersttafels. Ook dit jaar hopen de organisatoren dat nog meer mensen geraakt worden door het idee. Maar hoe kom je aan mensen? Jeannette Saatrube: “Je kunt denken aan die oude man verderop in je straat: misschien vindt hij het fijn om langs te komen? Je kunt ook breder kijken: wij zijn de eerste keer gaan vragen bij de kringloopwinkel in de buurt, bij een stichting voor ouderen en bij een uitzendbureau voor dak- en thuislozen. Eenzaamheid vind je overal.” Haar initiatief ziet Jeannette als aanvullend op de veel groter opgezette kerstdiners van bijvoorbeeld het Leger des Heils: ‘’Maar die vinden voor of na de kerst plaats. Het gaat me om kerstavond en de twee kerstdagen zelf. Juist dan voelen mensen hun eenzaamheid.’’

Informatie
Met de ervaringen van afgelopen jaar, werden er nog meer informatie en promotiepakketjes gemaakt. Informatie daarover is te vinden op de website www.engelentafel.nl. Jeannette: “Met de EngelenTafel maken we voor mensen echt het verschil. We hopen dat er vele EngelenTafels mogen volgen! Help jij mee om onze droom waar te maken?”

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …