Mark Bussman voor zijn energieneutrale huis

‘Energiezuinig én comfortabel wonen gaan prima samen’

Al zijn ervaring op het gebied van energie stak Mark Bussman in zijn nieuwe woning aan de Esschestraat. Het resulteerde in een comfortabele gezinswoning met een zeer lage energierekening.

Energiebesparing en duurzame energie zijn een passie voor Bussman (44). Als lid van energiecoöperatie Vughtse Energie Transitie (VET) is de bevlogen Vughtenaar heel bewust bezig met energie. Dat is te zien in zijn huis aan de Esschestraat, waar hij met zijn vrouw en dochter woont. Het CDA sprak met Bussman over energie-neutraal wonen.

Wat is er zo bijzonder aan jullie huis?

“Dit is het vierde huis wat ik verbouwd heb. Daar ben ik in 2014 mee begonnen. Ik heb me bij de renovatie helemaal uitgeleefd op het gebied van energiezuinige technieken. Daarmee heb ik de maandelijkse energierekening teruggebracht tot zestig euro per maand. Met name door een goede isolatie van de vloeren, de muren en het dak. Het ventilatiesysteem in mijn huis werkt met warmtewisselaars. Deze ultramoderne techniek zorgt voor warmteterugwinning met een rendement van 95%.”

Je werkt zelf in de energiesector en je bent veel bezig met bewustwording; hoe kunnen we de klimaatdoelstellingen volgens jou bereiken?

“In de eerste plaats de warmte in het huis houden door een veel betere isolatie dan in de traditionele bouw. Dan komt duurzame opwekking; het rendement van zonnepanelen wordt de komende jaren bijvoorbeeld verdubbeld. Het is ook goed om eens kritisch te kijken naar het verbruik van apparaten in huis, zoals die tweede koelkast die in een hoekje van de garage staat. Ik geloof in de technische mogelijkheden maar voor mij is de mens de verbindende factor. Ik probeer de wensen van consumenten te koppelen aan de nieuwste technieken zoals warmtepompen.”

Veel mensen zijn bang dat het ten koste gaat van het comfort en dat het ze juist geld gaat kosten. Is die angst terecht?

“Nee, ik vind beslist niet dat het ten koste moet gaan van het comfort; dan moet er maar meer duurzame energie worden opgewekt. Ik heb bijvoorbeeld zelf geen aardgasaansluiting in dit huis maar wel een gasfles in de keuken omdat ik nou eenmaal graag lekker kook. Ook klopt het niet dat het geld kost. De investering verdien je al snel terug en daarna betaal je maandelijks beduidend minder aan energie. Door middel van duurzaamheidsleningen met een lage rente kunnen overheid en financiers mensen stimuleren om te investeren in energiebesparend wonen. Als consument verdien je uiteindelijk toch alles terug.”

Klik hier voor informatie over de inloopavond op 28 juni.

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …