Energieprijzen omhoog? Ga isoleren!

Ingezonden mededeling

Je vaste lasten naar beneden brengen kan op twee manieren. Je kunt een goedkopere energieleverancier zoeken of zorgen dat je minder verbruikt. En dat minder verbruiken kan heel eenvoudig door de juiste isolatie aan te brengen.

Dat isoleren slim is, weet je natuurlijk al. Maar weet je ook dat er meer manieren zijn van isolatie dan alleen dubbel glas en geïsoleerde muren?

Isoleren in de zomer
Niet alleen in de winter brengt een goed geïsoleerd huis je meer comfort, ook in de zomer is het beter vertoeven in een huis met isolatie. Dat komt doordat isolatie een barrière vormt tussen twee luchtlagen. Zijn de temperaturen van deze twee lagen ongeveer gelijk, dan merk je daar niet zo veel van. Zijn de beide kanten van de isolatie verschillend van temperatuur, dan zorgt isolatie altijd voor een optimalisatie. In de winter is dit door de koude lucht buiten je huis te houden en de warme lucht binnen. In de zomer hou je in een geïsoleerd huis de hitte juist buiten. Resultaat in beide gevallen is minder energieverbruik. Ofwel van het verwarmen ofwel door het verlagen van gebruik van airco’s of ventilatoren.

Wat kun je isoleren?
Naast ramen en muren, zijn er nog meer mogelijkheden om je huis te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan de vloer en je dak. Vooral een vloer trekt vaak meer kou aan dan je denkt en staat direct in verbinding met de ruimtes waar je het grootste deel van de tijd bent en die je het meest verwarmt in de winter. De vloer isoleren heeft daardoor een grote invloed. Maar niet alleen op je energierekening. Naast verlies van warmte zorgt een koude vloer ook voor een slechtere gezondheid. Heb je vaak last van koude voeten in huis of voel je soms zelfs wind over de vloer, dan is het zeker tijd voor vloerisolatie.

Vloer- en dakisolatie
Zowel vloeren als daken kun je op diverse manieren isoleren. Bij vloeren is dat vanuit een kruipruimte (als die er is) of van bovenaf. Welke manier voor jou de beste oplossing is, is afhankelijk van een aantal factoren zoals de hoogte van de kruipruimte en of je toevallig toch de ‘vloerbedekking’ al wilde vervangen. Bij daken geldt eveneens dat isoleren vanaf buiten of binnen kan. Het materiaal dat nodig is, is uiteraard afhankelijk van de manier van isoleren.

Als materiaal is EPS (geëxpandeerd polystyreen) één van de materialen die veel gebruikt worden voor zowel vloer- als dakisolatie. EPS leent zich als plaatmateriaal prima voor het isoleren van betonvloeren maar ook bij plat dakisolatie. Daarnaast kunnen ook kruipruimtes prima met EPS geïsoleerd worden. Het materiaal is niet alleen zeer licht, maar ook ongevoelig voor vocht en schimmel. Daarnaast is EPS drukvast en goed beloopbaar. EPS is verkrijgbaar als plaatmateriaal of als losse parels.

Waterafstotend
Naast EPS is ook XPS in de vorm van XPS isolatieplaten een goed isolatiemateriaal voor toepassing in kelders, vloeren maar ook platte daken en omgekeerde daken. XPS bouwplaten zijn een speciaal ontworpen XPS plaat die gemakkelijk tegen muren en vloeren verlijmd kan worden en daarna kan worden afgewerkt met een stuclaag of een betegeling. Hierdoor zijn XPS platen zeer geschikt voor badkamers, toiletten en andere natte ruimten. Daarnaast heeft het ook echt waterafstotende eigenschappen waardoor het gevrijwaard blijft van schimmels en beschermt bacteriën en ongedierte die bijvoorbeeld een dak kunnen aantasten.

Kijk ook bij

Is uw reanimatiecertificaat verlopen?

Stichting HartVeilig Vught doet een dringende oproep aan iedereen die in het verleden een certificaat …