Elbrimale Aanmoedigingsprijs 2021 voor klarinettist Loes Swinkels

29e Maurick Muziekconcours

Op vrijdagavond 26 november vond voor de 29e keer het Maurick Muziekconcours plaats. Dit jaar, net als vorig jaar, helaas zonder publiek, maar gelukkig wel via de uitstekend georganiseerde livestream voor velen te volgen. Op het podium in het Forum van het Maurick College stonden 19 leerlingen van zowel onderbouw (12) als bovenbouw (7) op het podium om iedereen te laten genieten van hun muzikale passie; zang, piano, dwarsfluit, klarinet, drums, rap; als solist of in verschillende combinaties en variaties, zowel qua muzikaliteit, techniek als performance; groep BR2H had zelfs een heuse 5-koppige schoolband geformeerd inclusief – en da’s bijzonder – een ukelele.

Opvallend was het aandeel fluit en zang. Na afloop, tijdens het juryberaad, liet het Maurick Selectiekoor zich van zijn beste kant horen. De 9-hoofdige jury, waarvan Leo Willemen, voorzitter van de Stichting Elbrimale Fonds, ook deel uitmaakte, had opnieuw de moeilijke taak om in de vergelijking van de talentvolle ‘appels en peren’ de punten toe te delen en winnaars en winnaressen te bepalen. Punten werden gegeven voor: muzikaliteit, techniek en podiumperformance. Juryvoorzitter Anja van Mackelenbergh, v/h muziekdocent en 29 jaar geleden bedenkster van het concours, mocht de 1e prijs (van de bovenbouw) uitreiken aan klarinettist Loes Swinkels van H4A die het Konzertstück für Klarinette und Klavier Nr. 2 van Felix Mendelssohn Bartholdy prachtig ten gehore bracht, daarbij begeleid (en wellicht ook wat geholpen) door muziekdocent Coen Swinkels en klarinettist Fanny van Rooy. De jury constateerde dat dit jaar de 1e, 2e en 3e prijzen wel heel erg dicht bij elkaar lagen; het scheelde maar een puntje, hetgeen bijzonder was. Dat is in de voorbije jaren wel eens anders geweest; de deelnemers waren dit jaar goed aan elkaar gewaagd.

Onderbouw
Merel Hanekamp van BR21 – dwarsfluit – mocht van de onderbouw de 1e prijs in ontvangst nemen. Merel liet met haar vertolking van ‘Sur un theme Irlandais’ van Frederich Kuhlau de toehoorders versteld staan van haar talent, heerlijk om naar te luisteren. Ook voor haar een groots applaus en complimenten.

Leo Willemen overhandigde namens het bestuur van de Stichting Elbrimale aan winnares Loes Swinkels de Elbrimale Aanmoedigingsprijs uit, een oorkonde en een bedrag van 75 euro voor haar muzikale persoonlijke ontwikkeling. En hij prees alle deelnemers met: ‘al het kunnen begint bij durven, je moet het op deze leeftijd toch maar doen op zo’n groot podium’, voor hun bijzondere prestaties. Al met al weer een fantastisch geslaagde avond, op enthousiaste en zeer aangename wijze gepresenteerd door docente Martine Huijbrechts; geluid en techniek werden verzorgd door Klaas Rademakers (V4D), Etienne Buins (GY2B), Bram van Wensen (BR2G) ol.v. muziekdocent Koert Dirks; de livestream-organisatie was in handen van David Swinkels. De leerlingen werden begeleid door Corné van Groesen en fotografe was Esther Maaskant (T4D). Organisator Coen Swinkels, zijn medemuziekdocenten, alle deelnemers (voor en achter de schermen) en juryleden mogen met grote tevredenheid terugkijken op deze 29e editie; op naar het zesde lustrum in 2022.

Het hele concours is terug te zien via deze livestream: https://www.youtube.com/watch?v=AZG8c3IYEXg

Kijk ook bij

Vught zet nieuwe stappen in ontwikkelingen rondom de PI

Het tracé van de nieuwe tijdelijke ontsluitingsweg bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught is bekend. …