Elbrimale Aanmoedigingsprijs 2020 voor pianist Maurits Bouma

Oorverdovend stil was het op vrijdagavond 20 november in de grote aula van het Maurick College in Vught toen Maurits Bouma op de grote vleugel het meesterwerk van Claude Debussy ‘Clair de Lune’ speelde. Een daverend applaus mocht hij na het slotakkoord in ontvangst nemen.

In tegenstelling tot andere jaren was er dit jaar – coronaproof – geen publiek in de zaal; alleen de 10 juryleden en ‘werk(st)ers’ van de organisatie waren de toehoorders; wel waren er velen die via livestream het evenement konden volgen. “Het zou best kunnen dat we dit jaar het grootste aantal toeschouwers hebben”, grapte organisator Coen Swinkels, die nog meldde dat hij geweldig trots was dat – ondanks alle hobbels maar met grote inzet van velen – het concours toch ook in 2020 door kon gaan. Negen jongelui uit de bovenbouw en elf uit de onderbouw betraden het podium met een grote variatie aan muziek- en muziekstijlen: zang, piano, dwarsfluit, klarinet, trompet, blokfluit. Veelal solo, deze en gene op de piano begeleid door Coen Swinkels en op haar eigen zeer enthousiaste wijze aan elkaar gepraat en gepresenteerd door Martine Huijbrechts. De catering – gevarieerd zoet, hartig en erg lekker – werd verzorgd door leerlingen uit Z3A, afdeling Zorg en Welzijn.
In de pauze trad selectie 1 van de vermaarde Maurick Dance Company op, o.l.v. choreografe Sofie Akerboom, met ‘Dans Tiffany’ – een lust voor oog en oor – en als ‘uitsmijter’ werd iedereen verrast door het optreden van de Maurick gelegenheidsband.

Prijzen
Wethouder Peter Pennings, voorzitter van de jury, reikte na afloop de 3e, 2e en 1e prijzen uit, zowel van de onderbouw als bovenbouw; voor iedereen was een certificaat van deelname. Hij prees alle jongelui voor de geweldige performance en voor het ‘ons allen laten genieten’. De 1e prijswinnaars ontvingen ook een uitnodigingscertificaat van de organisatie ‘Podium Klassiek’ voor een prelude-optreden bij een van hun concerten.
Maurits Bouma, pianist (1e prijs bovenbouw) behaalde het hoogste aantal punten en scoorde maximaal op de 3 jury-items t.w.: Muzikaliteit, Techniek en Performance. In zijn introductie gaf hij aan dat juist de eigen intonatie van Claire de Lune voor hem een belangrijke factor is voor de vertolking. Daartoe had hij ook op het grote scherm tijdens het spelen van het stuk sfeerafbeeldingen vertoond die geweldig pasten bij de ingetogen sfeer van de muziek. Een zeer terechte winnaar!

Durf
Leo Willemen, voorzitter van Stichting Elbrimale Fonds, reikte aan Maurits de Elbrimale Toonkunstprijs uit, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag voor verdere persoonlijke muzikale ontwikkeling. Memorerend aan ‘al het kunnen begint bij durven’, prees Willemen alle jonge deelnemers voor hun geleverde prestaties en muzikaliteit: “Je moet het toch maar doen, alleen op een groot podium, voor een heel grote lege zaal, voor 10 juryleden. Knap gedaan!” De 28e editie van het Maurick Muziekconcours werd zo toch weer een muzikaal feest, waarop alle betrokkenen met veel plezier kunnen terugkijken.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …