Eerste lichting ambassadeurs Het Groene Woud afgezwaaid

De eerste ambassadeurscursus van Het Groene Woud is op zaterdag 18 mei afgerond met de vierde en tevens laatste cursusdag op de agenda. Deelnemers – allemaal inwoners van Het Groene Woud – zijn vanaf dat moment waardevolle ambassadeurs die op hun beurt hun buren, vrienden en familieleden kunnen enthousiasmeren voor dit Nationaal Landschap.

Aan deelnemer Heleen Willems (40) uit Olland zal het niet liggen: ze houdt ervan om de natuur in te gaan, is leergierig genoeg om meer over haar eigen omgeving te willen leren en zal het niet nalaten haar familie- en kenniskring daarover te gaan vertellen.

Verrassende informatie
“Meer weten over de omgeving waar ik zelf vandaan kom, is precies de reden dat ik me voor deze cursus opgaf”, vertelt ze. En dat is gelukt: “Tijdens de wandelingen en presentaties kreeg ik veel nieuwe, soms verrassende, informatie. Over de historie van bepaalde bossen en andere natuurgebieden in Het Groene Woud bijvoorbeeld. Of over projecten die ik wel kende, maar waarvan ik niet wist dat ze mede mogelijk zijn gemaakt door de organisatie áchter Het Groene Woud.” Ze doelt onder meer op De Armenhoef in Best, de oudste boerderij van Europa die behouden is gebleven en op Waterkrachtcentrale Dommelstroom in Sint-Michielsgestel.

Een bezoek aan deze projecten – maar ook aan Streekpark Kienehoef en de Spoordonkse Watermolen – maakte deel uit van de cursus. Verder stonden er wandelingen op het programma door de natuurgebieden Velder, Heerbeek, Dommeldal, Zegenwerp en de Kampina, alle onder leiding van een gids.

‘Mensen verbinden’
Rob Maessen (68) uit Rosmalen nam ook deel aan de cursus. Hij werkte jarenlang bij de provincie Noord-Brabant waar hij via Europese projecten regelmatig met Het Groene Woud te maken had. “Nu ik gepensioneerd ben, voel ik me nog steeds betrokken, ook al woon ik er niet middenin.” Het is niet alleen de natuur of de cultuurhistorie die hij koestert, “het is vooral de potentie van het landschap om mensen samen te brengen. Ik zie een ambassadeur van Het Groene Woud dan ook als iemand die de lokale gemeenschap weet te betrekken bij het gebied. Vooral ook jongeren. Bijvoorbeeld door verhalen te verzamelen en door te geven. Zo gaan mensen Het Groene Woud steeds meer beschouwen als iets ‘eigens’.”

Kijk ook bij

Benefietconcert met Og3ne en Emmelie

Op vrijdag 23 december om 20.00 uur is de Ruwenberg het kerstdecor voor het benefietconcert …