Beweegtuin Huize Theresia, links Toine van de Ven, rechts Tom Jacobs.

Eerste ‘Beweegroute’ in Vught geopend

Sport- en beweegklimaat voor iedere Vughtenaar

Mensen verleiden om te bewegen. Met leuke beweegroutes in de openbare ruimte verspreid over de hele gemeente. Want voldoende bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, psychische klachten, stress en botbreuken en is goed voor de sociale contacten. MOVE Vught nam het initiatief en ging samen met de gemeente aan de slag. Vorig jaar augustus kon iedereen erover meepraten tijdens een inloopavond. Wethouder Toine van de Ven maakte daar de plannen bekend voor openbare sport-, spel- en beweegvoorzieningen voor jong en oud verspreid over heel Vught. Afgelopen vrijdag, 26 juni, werd de eerste splinternieuwe beweegroute geopend. Uniek in de wijde omgeving.

Door Ada Imming

Bij de ingang van Woonzorgzentrum Theresia werd deze eerste beweegroute geopend door wethouder Toine van de Ven, Mike Wiersema van MOVE Vught en Tom Jacobs, bewegingsagoog van Vughterstede. Gedrieën onthulden zij het eerste bord ‘Beweegroute’ dat heel overzichtelijk alle informatie geeft over de plek en de mogelijkheden. Het is de eerste van meerdere routes. Geen kort beweeglint van aaneensluitende oefeningen, maar complete, elkaar overlappende wandelingen naar beweegroutes, beweegpleinen en beweegtuinen in alle wijken van Vught. Wethouder Van de Ven noemde de beweegbank in Vught-Noord, een beweegplein op het Bisschop Zwijsenplein, een natuurspeeltuin op het Lidwinaveld dat een park wordt, een beweegroute rond de IJzeren Man, een BMX-baan bij Ouwerkerk en de beweegtuin achter Woonzorgcentrum Theresia die al zo’n zes jaar bestaat en nu in de beweegroute is opgenomen.

Spiergroepen
Van de Ven en Wiersema toonden zich trots dat na twee jaar de eerste route gerealiseerd is. Wie de route volgt, komt bij voorzieningen, bijvoorbeeld de tralies van de fietsenstalling en een paal. Daarbij staan informatieborden hoe de voorzieningen te gebruiken en welk lichaamsdeel daarmee geactiveerd wordt. Zo is de hele route voorzien van borden die je aanzetten verschillende spiergroepen te gebruiken. Het is de bedoeling je hele lijf op een laagdrempelige manier te trainen én als je het met meerdere mensen doet of mensen tegenkomt, is het heel fijn voor je sociale contacten.

Netwerk
Behalve de actieve gebruikers zijn ook de beweegroutes zelf dynamisch. Ze bewegen, groeien en lopen uit, waarbij ze zich steeds meer en verder over de gemeente verspreiden. Bewoners kunnen er alle kanten mee op. En naarmate het netwerk zich verder uitbreidt, valt er niet alléén meer te bewegen, maar ook te kiezen, te beleven en te ontdekken onderweg. Advies-, ontwerp- en ingenieursbureau Kragten, dienstverlener op het gebied van ontwikkeling, inrichting en beheer van stedelijke en landelijk gebieden, had vorig jaar reeds een demografisch onderzoek gedaan naar hoe de Vughtse bevolking zich ontwikkelt in de toekomst, waar de verschillende leeftijdsgroepen wonen en welke locaties zich lenen voor beweegvoorzieningen. Er werden zo’n 12 locaties aangemerkt verspreid over Vught waar al groen, water en/of sportvoorzieningen zijn.

Bewegen in de openbare ruimte
De plannen worden uitgerold door MOVE Vught, een organisatie die met vier buurtsportcoaches allerlei sport- en beweegactiviteiten ondersteunt. Zij willen een sport- en beweegklimaat realiseren waar iedere inwoner van Vught aan kan deelnemen, ongeacht enige beperking. Ook zijn zij actief betrokken bij verschillende werk- en projectgroepen die zich inzetten voor kwetsbare doelgroepen. Bewegen in de openbare ruimte is een van de pijlers van 2020.

Kijk ook bij

Voorjaarsconcert Vughts Mannenkoor & Vrouwenkoor Innovation

Zondagmiddag 24 maart 14.00 uur zal het Vughts Mannenkoor een voorjaarsconcert verzorgen, samen met Vrouwenkoor …