Een tekenbeet? Dit moet je doen

Ingezonden mededeling

Een wandeling maken, een verjaardag buiten vieren, een fietstochtje door de bossen. Allemaal erg leuk, maar wat als je de volgende dag een tekenbeet ontdekt? Raak niet in paniek, want gemiddeld duurt het ongeveer 36 uur voordat de teek je huid is binnengedrongen en de bacteriën van de ziekte van Lyme kan verspreiden.

Verwijder de teek zo snel mogelijk
Zodra je de teek ontdekt, moet je hem zo snel mogelijk weghalen. Het liefst binnen 24 uur. Vergeet het werk dat op je wacht in je plevier laptoptas en ga op zoek naar een speciale tekenpen of een pincet. Het is belangrijk om de pincet vlakbij de plek waar de teek zit te plaatsen en de teek recht naar boven te trekken. Met een pincet is het niet handig om heen en weer te bewegen, want dan loop je het risico dat het hoofd afbreekt en achterblijft in je huid. Dat is ongevaarlijk, het komt er vanzelf weer uit, maar echt prettig is het niet.

Ontsmet het beetwondje
Nadat je de teek hebt verwijderd is het van belang om de beet te desinfecteren met zeep en water of alcohol. Hiermee voorkom je de dat de plek gaat ontsteken.

Doe een check
Het kan zijn dat je meerdere tekenbeten hebt. Check daarom je hele lichaam, zodat je zeker weet dat er niet een teek heel lang in je lichaam blijft zitten. Vergeet daarbij niet om je knieholtes, oksels, hoofdhuid en billen te controleren. In de zomer ben je veel buiten en daarom is het goed om jezelf iedere avond te controleren op tekenbeten. Behalve wanneer je de hele dag met je castelijn en beerens laptop op kantoor hebt gezeten.

Noteer de datum
Het is handig om de datum en de plek op het lichaam waar je bent gebeten te noteren in je agenda. Het kan zijn dat de teek langer dan 36 uren in je lichaam heeft gezeten. Hou in de gaten hoe je je de weken na de beet voelt. Let op griepachtige verschijnselen zoals spierpijn, rillingen en koorts. Ben je vermoeid? Dat komt misschien niet door al het werk in je laptop tas, maar wie weet door de tekenbeet. Kijk ook naar de plek. Zie je vreemde kringen en is de plek rood? Raadpleeg dan je huisarts.

Kijk ook bij

Expositie Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries

Van Loon Galleries organiseert een expositie met schilderijen van Joris van Spaendonck. De expositie is …