Even was het weer 1629, dit weekend aan de Rijskampenweg in Vught. Wie goed oplette, zag zelfs ‘Stedenbedwinger’ Frederik Hendrik rondlopen. Goedkeurend keek hij toe hoe jong en oud zijn roemrijke verleden opgroeven. Meer dan 200 aspirantarcheologen lieten twee dagen lang het beleg en de verovering van ’s-Hertogenbosch herleven. Het was in alle opzichten een succesvolle operatie.
Musketkogels, een katrol, oude gewichtjes, resten van wapentuig; het werd allemaal naar boven gehaald, het afgelopen weekend. Geen wonder, want de locatie van de grote opgraving was De Hollandse Dijk, een deel van de Linie van 1629, aangelegd voor de belegering van het Spaanse bolwerk ’s-Hertogenbosch. Bijna 400 jaar geleden stonden de Staatse en Spaanse troepen elkaar hier naar het leven en behaalde de jonge Nederlandse Republiek een glansrijke overwinning.
Aan de slag
Met professioneel gereedschap, glasheldere instructies en onder toezicht van archeoloog Johan Verspay werden de proefsleuven gegraven en de 400 jaar oude ‘schatten’ naar boven gehaald. De belangstellenden wisten ook al snel raad met de werking van de fraaie metaaldetectors. Vooral de vele jonge deelnemers gingen de bodem vol aanstekelijk enthousiasme te lijf.
Een goed begin
Verspay, voor de gelegenheid uitgedost in een toepasselijke Indiana Jones-outfit, gaf ondertussen tekst en uitleg bij het graven, bijgestaan door professionele en amateurarcheologen. Vóórdat het graafwerk begon, was er een theorielesje. Want je moet natuurlijk wel wat historisch besef hebben voordat je de schop in de grond steekt. En een goed begin is het halve werk.
Wasstraat
Veel vondsten werden professioneel gereinigd in de ‘wasstraat’. Niet alle, want de straat kon het gewoon niet aan! Er is dit weekend dus heel wat oude historie naar boven gebracht en dat zorgde voor veel blijde gezichten en gezichtjes. Aan het slot van het weekend werden de vondsten bij elkaar gebracht. Het vormde een passend sluitstuk van een buitengewoon geslaagd evenement.