Een spannend avontuur in de Spacebuzz

Op vrijdag 16 oktober is het eindelijk zo ver. De SPCBZZ 01 arriveert om alle kinderen van groep 7 en 8 van Basisschool Het Molenven via een VR-bril een spannende ruimtereis te laten beleven. De belangrijkste les van astronaut André Kuipers kennen de kinderen al: onze aarde is kwetsbaar, daarom moeten we er zuinig op zijn.

Door Maarten Kroese

Het Spaceprogramma is in nauwe samenwerking met André Kuipers ontwikkeld om kinderen te inspireren ‘ambassadeurs van de aarde’ te worden. Die prachtige maar o zo kwetsbare aarde waarmee we als mensheid zo nonchalant omgaan. Of zoals Kuipers’ voorganger Wubbo Ockels een paar dagen voor zijn dood in 2014 al constateerde: “We hebben maar één aarde. Er is geen reserveplaneet, dus we moeten er erg zuinig op zijn.”

Frisse kijk op onderwijs
Directeur Angela Snoeren: “Het Molenven staat bekend om zijn frisse kijk op onderwijs. Drie weken geleden zijn we begonnen met dit Spaceprogramma, dat sluit daar perfect op aan. De kinderen weten inmiddels al veel over het heelal. Maandag hebben zij zelf een ‘raket’ afgeschoten, een petfles die ze met behulp van een fietspomp hebben gelanceerd. Ze voelen ook hoe nietig we als mensen zijn in die grote ruimte en hoe kwetsbaar de aarde is. Sindsdien wijzen ze er ons als volwassenen op om minder de auto te gebruiken of zuiniger met energie te zijn. De komst van de Spacebuzz is zowel de bekroning als de afsluiting van dit programma. Het is eigenlijk gemaakt voor groep 7, maar hier hebben we combinatiegroepen. Groep 8 vindt dat geweldig!”

Wild enthousiast
Ellen, een van de ouders en sponsor van het project, is in een levensecht astronautenpak gestoken. Samen met Petra, een andere ouder van de school, begeleidt ze negen kinderen per ronde naar de raket. Petra werkt bij MindLabs in Tilburg waarvan het project Spacebuzz onderdeel is. De kinderen worden begeleid door twee Spacebuzz-medewerkers met zwart mondkapje. Eenmaal gezeten in de blauwe astronautenstoelen krijgen de kinderen een virtual reality bril op het hoofd. Zo beleven ze in 4D de tocht die André Kuipers in het echt heeft gemaakt. ‘Wow’ en ‘vét gaaf’ klinkt het in de langwerpige cabine. Dit is nog wel even iets anders dan een film op tv. Anne (10) uit groep 7 komt wild enthousiast naar buiten. “Het was geweldig en de stoelen bewegen mee. Je ziet de ruimte met in de verte de maan en de aarde met de oceanen en het oerwoud. Ik heb geleerd dat we heel zuinig moeten zijn op onze planeet.”

Kijk ook bij

Wil je graag in een jazzbandje spelen?

“De laatste repetitie voor de zomervakantie van JAZZWERK heb ik (oma van Bram) genoten van …