(Zonder titel, 2012)

Een schat aan schilderijen van Pieter Stoop (her)ontdekt

Pieter Stoop (Breda, 1946) schildert groot en groots. In de jaren 80 en 90 was de kunstenaar on top of his game: zijn expressieve doeken werden volop aangekocht en getoond door toonaangevende verzamelaars en musea. Tijdens een recente kennismaking met de Brabantse kunstenaar ontdekten conservatoren van Het Noordbrabants Museum een schat aan zelden of niet eerder getoonde schilderijen. De hoogste tijd dus om deze schilder van het grote gebaar opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Van 19 juni t/m 19 september is Pieter Stoop. Groots en Wild te zien in ’s-Hertogenbosch.

Stoop breekt door in een periode dat expressief schilderende kunstenaars, aangeduid als Neue Wilde, internationaal furore maken en de schilderkunst weer op de voorgrond brengen. De wilde schilderstijl en de monumentale, expressieve doeken van Stoop sluiten perfect aan bij deze stroming en de tijdgeest van dat moment. De legendarische museumdirecteuren Rudi Fuchs en Jan Debbaut zijn in de jaren 80 en 90 grote pleitbezorgers van zijn werk. Verschillende musea in Nederland kopen schilderijen aan, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zo ook Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, waar nog steeds regelmatig werk van Stoop getoond wordt aan het publiek.

Stoop gaat heftig tekeer op zijn enorme doeken. Het landschap is zijn grote inspiratie, maar zeker niet het uitgangspunt. Zo zegt de kunstenaar zelf: “Ik ben niet zozeer bezig met schilderijen als met schilderen.” Het uiteindelijke kunstwerk, dat laag over laag ontstaat, laat de sporen zien van het wilde schilderproces.

Waar is Pieter Stoop nu?
Tijdens een recente videotour over de hedendaagse kunstcollectie van Het Noordbrabants Museum, kon het werk van Pieter Stoop uiteraard niet ontbreken. En dat riep een vraag op: ‘waar is Pieter Stoop nu?’ Na een gouden tip ontmoetten de conservatoren Stoop, bij wie ze tientallen zelden getoonde schilderijen uit verschillende periodes ontdekten. De tentoonstelling laat dan ook een mooie dwarsdoorsnede zien van Stoop zijn werk. Samen vertellen de werken het verhaal van een kunstenaar die zijn hele carrière gefascineerd is door de techniek en materialiteit van het schilderen – en in zijn onderwerpkeuze altijd trouw is gebleven aan het landschap.

Terugblik met Rudi Fuchs
Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum, is al vroeg voorstander van Pieter Stoop. In een video vertelt hij de bezoeker waar deze interesse vandaan kwam en hoe hij hier nu op terugkijkt. Ook komt de kunstenaar zelf aan het woord en geeft hij een inkijkje in zijn werkwijze.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …