Beleef het voormalig Doveninstituut – een bijzondere ontmoeting
Wat leefde er en wat werd er gedacht in het monumentale, kloosterachtige Kentalisgebouw aan de Theerestraat in Sint- Michielsgestel? U bezoekt niet eerder opengestelde plekken, zoals de kapel, kelder en zolder. In verhalen van de gids komt het gebouw en het leven van de dove kinderen, zusters en broeders weer tot leven.
Een bezoek aan het Kentalis gebouw, het voormalig Doveninstituut, is een bijzondere belevenis. Het gebouw is niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar een enthousiaste gids leidt u graag rond. De gids vertel u over de rijke geschiedenis van het Doveninstituut en geeft u een uniek inkijkje in het dagelijkse leven van de dove kinderen, zusters en broeders.
De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Een bezoek aan het museum Dovenonderwijs is niet inbegrepen. Het gebouw is door het grote aantal trappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die minder mobiel zijn.
Data
• 25 oktober om 15:00 uur
• 1 november om 15:00 uur
• 8 november om 12:00 uur
Reserveren
• Maximale groepsgrootte per rondleiding is 20 personen
• Vooraf reserveren is noodzakelijk, via 06-138 48 987
• Kosten voor deelname zijn €7,50 p.p.
Koninklijke Kentalis
Theerestraat 42
5271 GD Sint Michielsgestel
Over het gebouw
In 1910 is het gebouw in gebruik genomen. De bouw is begonnen in 1908. Er was een strikte scheiding tussen jongens en meisjes. In de linker vleugel zaten de zusters van de Choorstraat met de dove meisjes. In de rechter vleugel zaten de broeders van Maastricht met de dove jongens. In het midden resoluut, het herenhuis woonde de priesterdirecteur met de priesterleraren.
Over Kentalis
Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland en delen wij met hen kennis. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.