Sinds kort biedt tandartsenpraktijk Fick & Lobach een speciaal preventieprogramma aan voor kinderen tot 18 jaar ter voorkoming van vroegtijdig tandbederf. Deze Gewoon Gaaf-methode, ontwikkeld door o.a. het Ivoren Kruis, leidt volgens recent wetenschappelijk onderzoek tot bijna 70% minder gaatjes.
Door Maarten Kroese
In 2015 schatte de landelijke tandartsorganisatie KNMT het aantal ernstig verwaarloosde kindergebitten in Nederland op zo’n 40.000. Heeft de gebitsverzorging van hun kinderen voor hedendaagse ouders minder prioriteit dan voorheen?
Benita Sluijter, preventieassistente: “Wellicht. Ouders staan meer toe dan verstandig is. Hun kinderen worden blootgesteld aan constante aanvallen op hun gebit, snoep, frisdrank of fruit worden ongelimiteerd geconsumeerd. Thuis én op school. Ook een flesje melk bij het slapen gaan is slecht voor het gebit vanwege de melksuikers! Kraanwater heeft dat nadeel niet.”
Merel Peters, mondhygiëniste en kindertandverzorgster: “Die mond moet echt rust krijgen. Drie maaltijden en vier tussendoortjes zijn heus wel genoeg. Verder is grondig poetsen met fluoridetandpasta van groot belang. Bij jonge kinderen is dat poetsen vooral een taak voor de ouders. Prima om de kleintjes het zelf te laten proberen, maar dan moet de ouder wel grondig napoetsen. Ook als je een elektrische tandenborstel gebruikt. Oudere kinderen vanaf 10 jaar kun je eigen verantwoordelijkheid geven, maar je moet ze beslist blijven controleren. Er zijn zoveel middelen beschikbaar om het gebit te onderhouden, maar je moet ze wel goed gebruiken.”
Gewoon Gaaf biedt alle bekende informatie over gebitsonderhoud aan in een nieuw jasje, gericht op gedragsverbetering. Tandarts, mondhygiënist of preventieassistente maakt bij de eerste afspraak een nul-meting en risico-inschatting. Hoe is het gesteld met de mondhygiëne, zijn er doorbrekende kiezen of tanden, is het kind aan het wisselen, zijn er al beginnende gaatjes? Naar aanleiding van de resultaten wordt het vervolgtraject bepaald. Soms wordt een fluoridebehandeling aanbevolen of voorgesteld de kiezen te sealen. Is het gebit helemaal in orde, dan hoeft er niets extra’s te gebeuren en wordt het kind na een aantal maanden weer opnieuw gecontroleerd.
Bij iedere controle wordt mogelijke tandplak zichtbaar gemaakt met een speciale vloeistof. Zo wordt duidelijk waar extra gepoetst moet worden. Het gebit wordt hierna professioneel gereinigd. Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan de poetsmethode. Benita Sluijter: “Gaatjes en tandplak zijn prima te voorkomen, ook bij kinderen met een zwak gebit. Met Gewoon Gaaf ondersteunen wij daarin ouders en kinderen. Het is immers geweldig om de volwassenheid in te gaan met een volledig gaaf gebit.”