Walter Breukers (links) en Jaap Godrie

Een eigentijdse Lof der Zotheid

Begin mei verscheen bij Uitgeverij Ten Have het boek ‘Verslaafd aan Oneindigheid – Geschiedenis van het gevaarlijkste idee ooit’. Filosoof/biomedicus Walter Breukers uit Vught en historicus/kunstenaar Jaap Godrie beschrijven hierin hoe de mensheid zichzelf naar de afgrond drijft door haar alsmaar toenemende verslaving aan oneindigheid. Door de satirische opzet en vlijmscherpe maatschappelijke analyse wordt het boek in het FD vergeleken met Lof der Zotheid van Erasmus, de belangrijkste Nederlandse filosoof. Meer over de schrijvers op breukersgodrie.com.

Door Maarten Kroese

Ondanks de serieuze onderliggende boodschap maakt de toegankelijke en los aandoende stijl dit boek voor vrijwel iedere lezer te behappen. Na zinnen als “Zo is onrust de nieuwe grondtoon geworden. Onrust die soms opvlamt tot paniek, woede en wanhoop, en soms uitdooft tot onverschilligheid of cynisme” volgt een uitroep in spreektaal: “Ach, fuck it. We gaan toch allemaal naar de klote.” Ik-persoon is Oneindigheid zelve. Een gouden vondst, want Oneindigheid bestaat al oneindig lang en biedt de schrijvers de vrijheid om over alles en iedereen te schrijven.

Verrijzenis
Griekse filosofen als Plato, Aristoteles of Pythagoras krijgen een kritische veeg uit de pan, maar ook eigentijdse helden als Elon Musk en Lady Gaga of Messi en Ronaldo passeren de revue. Religie wordt tot op het bot gefileerd met ironische beschouwingen over de oneindig grote Hemel en oneindig kleine Ziel. Of over de Wonderen van Jezus Christus. “Hij liet een lamme lopen, wekte iemand op uit de dood, wandelde over het water, liet een blinde zien en bestelde zeven broden en wat vis om vierduizend mannen te voeden en net zoveel vrouwen en kinderen. Schitterend, wat een vondsten! Allemaal manieren de om de eindigheid, verlamming, verblinding en honger te ontkennen. […] En dan moest het klapstuk nog komen, de Verrijzenis …”

Ontwenningskuur
Walter Breukers: “Het boek schetst hoe tweeduizend jaar gerichtheid op religieuze oneindigheid, na het geleidelijk instorten van het religieus geloof in het Westen, tot een nieuw geloof in de oneindige kracht van technologie en economie heeft geleid. We hebben als het ware een nieuw middel gezocht om onze verslaving uit te leven. Dat heeft ons in korte tijd heel veel gebracht, maar we merken nu dat dit niet langer houdbaar is. De combinatie van technologie en economie is zo machtig, dat we onze leefwereld aan het ontmantelen zijn. Nu komt dus de tijd om volledig af te kicken, en dat begint bij het herkennen van de wortels van onze verslaving, duizenden jaren geleden. In ons boek komen al die vormen van verslaving voorbij, zodat het eigenlijk een vrolijke ontwenningskuur is.”

Vakantieboek
Niet voor niets verscheen het boek een week na verschijning bij de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard op #1 van hun non-fictie top 5. De recensie in het Financieele Dagblad spreekt van een prikkelend en humoristisch portret van deze tijd, vergelijkbaar met Lof der Zotheid uit 1509. De doordachte tekst met afbeeldingen van de sfeervolle olieverfschilderijen van Jaap Godrie maken Verslaafd aan Oneindigheid tot het ideale vakantieboek. 24,95 als paperback, 12,95 als e-book.

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …