Burgemeester Roderick van de Mortel en gedeputeerde voor Veiligheid Stijn Smulders bij de presentatie van Bijtende Bende

Een drugslab in je eigen buurt

Het kan gebeuren dat criminelen in uw eigen buurt een drugslab, wietkwekerij of opslagplaats beginnen. Wat doet u als u daar – soms letterlijk – lucht van krijgt? Afgelopen maandag stond de uitdagende ’drugslab-bus’ van de Bijtende Bende voor het gemeentekantoor In Vught. Met voorlichting en antwoord op alle vragen. Wat doet u bijvoorbeeld als u een verdachte activiteit waarneemt? Bel dan direct 0800-7000 van M. (Meld Misdaad Anoniem).

Door Maarten Kroese

‘Bijtende Bende’ is een initiatief van de politie, gemeente Deurne, Meld Misdaad Anoniem, provincie Noord-Brabant en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Doel: het vergroten van de bewustwording van milieuschade door drugsafval, vooral gericht op de gigantische gevolgen van stortingen door illegale labs van synthetische drugs. Als de giftige chemische resten in de natuur terechtkomen, kan dat een negatieve uitwerking hebben op het complete ecosysteem. Directe lozingen in sloten of riolen kunnen bovendien de zuiverende bacteriën in waterzuiveringssystemen doden, waardoor drinkwater onbruikbaar wordt. Op de website: bijtendebende.nl staat alle informatie, naast een kennisquiz en tientallen video’s.

Ondermijnende criminaliteit
De bus trok de hele dag publieke belangstelling door de opvallende blauwe gifvaten en de witte rookwolken die daaruit ontsnapten. Nu gelukkig onschuldige dampen, maar toch dreigend. De interactieve voorlichtingsfilm binnenin toonde een ouder echtpaar dat onverwacht geconfronteerd wordt met drugsafval. Om 15.15 uur was er een korte presentatie door vertegenwoordigers van gemeente Vught, provincie Noord-Brabant en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Zij stonden daarna open voor voorlichting en vragen.

Zoals aan Marloes van Nistelrooij, voorlichter van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland: “Wij vormen een samenwerkingsverband van partners in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Denk aan de provincie, alle Brabantse en Zeelandse gemeenten, OM en politie. Met deze campagne proberen wij op een innovatieve manier aandacht te besteden en ruchtbaarheid te geven aan dit onderwerp. Via sociale mediacampagnes om zoveel mensen te bereiken en met deze bus om overal fysiek aanwezig te zijn. Die heeft kennelijk veel impact, steeds meer gemeenten bellen ons.”

Ontploffingsgevaar
Daarnaast trof ik de bekende wijkagent Marcel de Rouw, inmiddels bevorderd tot inspecteur. “Ook in Vught komt dit voor, heus. Regelmatig worden drugslabs en wietkwekerijen aangetroffen. Voor burgers levert dat naast een onveilig gevoel onder meer brand- en ontploffingsgevaar op. Om de criminelen aan te pakken, zijn we afhankelijk van de voelsprieten van onze burgers. We hopen dat ze verdachte situaties altijd direct melden. Dat kan via het politienummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem en in erg verdachte situaties zelfs via 112. Er volgt altijd actie, in welke vorm ook.”

In de eerste helft van 2021 werden in Brabant 14 opslaglocaties, 15 dumpingen van drugsafval en 10 productielocaties van harddrugs ontdekt, waarvan 6 na meldingen van burgers.

Kijk ook bij

Kjeld Zwitserloot wint Europese eindronde van European Olympiad of Experimental Science

Na winst bij de Nederlandse eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) in …