Een dansje en glimlach bij ‘stoute’ protestactie horeca

De bliksemactie van de Vughtse horeca toverde afgelopen zaterdag in het centrum en in Helvoirt en Cromvoirt zowaar een aarzelende glimlach op de gezichten van de vele bezoekers. In schril contrast met het grijze, waterkoude en zonloze weer was het even een beetje als vanouds met bedrijvige horeca, volle cafés en uitgelaten mensen die elkaar op straat vrolijk begroetten, een versnapering namen en elkaar toewuifden: “Gezellig wor? Net als vruuger …”

Door Ton Wagenaars

Te elfder ure was de ‘stoute’ actie van de Vughtse middenstand gerealiseerd. Een oproep van de bekwame, maar bovenal gedreven centrummanager Angèle van de Water sorteerde direct het gewenste effect met: “volledige bereidwilligheid en met het goedvinden van Horeca Nederland en een stilzwijgend gedogen van de gemeente.” “Na de aangekondigde tegenvallende beslissing van de regering dat de lockdown slechts gedeeltelijk opgeheven zou worden, werd besloten tot een algemene actie om nogmaals duidelijk te maken dat de situatie voor de middenstand en horeca gewoon uitzichtloos is geworden”, aldus de regentes van de 135 adressen die onder haar ‘suprematie’ vallen. Achttien horecazaken waren daarom open met voor de bezoekers de aanbieding van bubbels en in sommige gevallen vrolijk versierde entrees en verlichte etalages. Alles om aan te geven hoe hoog de nood was en hoe blij men is met dit signaal van ongehoorzaamheid. Daarbij schreeuwden ook de tientallen posters op de ramen dat er ‘Geen bruisend centrum zonder horeca’ kan bestaan.

Huizenhoge nood en vertwijfeling
Centrummanager Angèle van de Water staat volledig achter de actie en prijst de ondernemers. “Het is verschrikkelijk. Er heerst vertwijfeling want het duurt maar voort en lijkt uitzichtloos. De mensen moeten zich realiseren dat ze te maken hebben met ondernemers. Dat zijn kanjers die niet opgeven en dat eigenlijk ook niet meer kunnen. Ik heb contact met ze en alles wat je op de televisie ziet over de vaak huizenhoge nood, geldt ook hier in Vught. Ondernemers hebben er heel veel eigen geld in gestoken, pensioengeld en spaarcentjes en grote schulden gemaakt om hun zaak overeind te houden. Maar dat kan zo niet blijven voortduren. Ik ken mensen die weten dat als ze nu afhaken, alles voorbij is. Zelfstandige ondernemers zijn echter volhouders en ze zijn creatief. Met hun problemen lopen ze verder ook nog eens niet te koop. Ze proberen de problemen zelf op te lossen.” Vooral de saamhorigheid onder de ondernemers vindt Van de Water te prijzen. “Geen afgunst als iemand wel open kan omdat zijn producten essentieel zouden zijn. Waar liggen daar de grenzen? Het gaat mij aan mijn hart te horen dat de steun volledig ontoereikend is om de schade te compenseren en dat ondernemers in enkele gevallen zelfs op geen enkele steun kunnen rekenen.”

Teun Lommers van ‘Smartmakers’ aan de Kerkstraat ziet: “Direct meer bedrijvigheid in de straat en dat geeft dan meteen weer meer sfeer, hoewel ik de gehele periode open was en daarom niet erg gedupeerd ben. Heel goed initiatief vandaag dat steun verdient.” Bij Beleef!, het restaurant in het centrum van Vught, geniet eigenaar Willem van der Heijden zichtbaar van zijn volle zaak waar hij met zijn personeel weer eens als vanouds kan zorgen voor zijn klanten. “Heerlijk om weer eens mensen te zien en te kunnen bedienen. Hopelijk krijgt dit een vervolg en we blijven hopen op inzicht van de verantwoordelijke instanties dat ze daar inzien wat de gevolgen voor ons zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we alles hebben gedaan om aan de veiligheidseisen te voldoen. En dat geldt voor de gehele horeca in deze gemeente.”

Naast de bonte T-shirts met daarop de slogan ‘Geen bruisend centrum zonder de horeca’, waren er de slingers en ballonnen met als extra sfeermaker een dj gezeten op een glimmende kleine Fiat. Met alle gevoel voor entertainment bracht die de juiste schlagers ten gehore op plaatsen waar de ontwaakte Vughtse bevolking weer even als vanouds was samengedromd en waar naast een aarzelend dansje weer werd gerept over gevoelens van weleer: “Gezellig wor? Net als vruuger.”

Kijk ook bij

Geen Elbrimale Musicale-Vught meer

Het bestuur van Stichting Elbrimale Fonds heeft besloten om vanwege een organisatorische structuurwijziging, de openbare …