Met muzikaal optreden van Herman en Shanon

‘Een Bosch moduleke’ zaterdag 29 augustus

Frank Finkers, dialectoloog, over het Bossche dialect

‘Vergimmes gezellig dat jullie in groten getale hiernaartoe zijn gekomen’, zo verwelkomde Frank Finkers op zaterdag 22 augustus jl. de deelnemers aan de 25e aflevering van het Gróót Bosch dictee. Finkers stelt het al een aantal jaren samen en gaat voorop in al die acties die lokaal cultuurbehoud voorop stellen.

Bosschenaren spreken nog altijd veelvuldig met elkaar in het Bossche dialect in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. In verschillende wijken leeft dit dialect volop en daarnaast vormt het een essentieel onderdeel van de Bossche communicatie tijdens en rondom het jaarlijkse Oeteldonkse carnaval. Op zaterdag 29 augustus verzorgt Frank in de laatste aflevering van Rondom Dieske een ‘Bosch moduleke’, een speelse maar ook wijze verhandeling over het Bosch dialect.

Het Bossche dialect neemt een geheel eigen plek in onder een grote variatie van Brabantse dialecten. De status ervan is officiëler geworden doordat de spelling en grammatica zijn vastgelegd in het Bosch Woordenboek, maar ook door de praktische oefening ervan bij het jaarlijkse Dictee. In de presentatie krijgt de toehoorder een kort overzicht van de geschiedenis van het Bossche dialect en leert de regels van de Bossche spelling en grammatica. Natuurlijk zijn er ook oefeningen in correct lezen, spreken en schrijven.

‘Het echte ‘plat Bosch’ werd in de Pijp (thans Tolbrugkwartier) gesproken, in de Beurdse Kiet (Beurdsestraat, Kemelsharenhoek e.o.) en in de vroegere Diepstraat (achter de Windmolenbergstraat). Wil je tegenwoordig nog het echte Bosch horen, dan moet je naar de Markt toe gaan. Met heel platte woorden. Dat zingen ze als het ware weg. Fantastisch om te horen.’

Frank Finkers studeerde af in Nederlandse taal- en letterkunde. Sinds 1987 is hij docent Nederlands in het middelbaar onderwijs. Als dialectoloog is Finkers gespecialiseerd in het Brabantse en Bossche dialect. Hij is juryvoorzitter van de schrijfwedstrijd van het Brabants dialectenfestival. Frank is docent bij de cursus Boschlogie en publiceert over het Bossche dialect. Als liedtekstschrijver is Finkers actief door meerdere jeugdmusicals te hebben geschreven in het Bossche dialect voor de Oeteldonksche Club van 1882.

Na de pauze is er een muzikaal optreden van Hermanenshannon. Herman van Alphen en Shannon. Ze brengen een uitgebreid repertoire. Indrukwekkend is met name het gedicht van Joost Zwagerman gezongen door Shannon. Wende Snijders componeerde het lied. Het repertoire is verrassend, maar ook bekend voor jong en oud. Tijdloos en ook echt 2020. Het duo treedt regelmatig op in o.a. de Keulse Kar en de stadsbrouwerij Jongens van de Wit.

Zaterdag 29 augustus, 08.30-10.30 uur. Locatie: Knillispoort, Korte Waterstraat 15, ‘s-Hertogenbosch. www.knillispoort.nl

Kijk ook bij

Maak eens een ommetje: Jagershagen en Sparrendaal

Wandelen over grotendeels onverharde paden, dicht bij huis genieten van natuur en landschap. Dat kan …