Jenny verzorgende en mevrouw Van Velzen facetimen coronavirus. Foto Martijn van de Berk

Een bijzondere tijd die mensen ‘dicht bij elkaar’ brengt

Mooie en hartverwarmende verhalen

Scholen doen hun uiterste best om het lesrooster te blijven volgen terwijl de leerlingen thuiszitten. De verzorgingshuizen hebben de deuren gesloten voor bezoekers en veel Vughtenaren willen de handen uit de mouwen steken voor anderen. Hoe wordt er in Vught omgegaan met de coronacrisis? We schrijven vrijdag 20 maart en spreken telefonisch met betrokkenen van het Maurick College, basisschool De Avonturier, Vughterstede en ‘Vught voor Elkaar’. En wat blijkt? Mooie en hartverwarmende verhalen en goed geregeld onderwijs op afstand. Een fijn wij-gevoel. Lichtpuntjes in barre tijden.

Door Ada Imming

“Goed nieuws! Er zijn geen besmettingen in ons huis”, vertelt Peggy van der Koelen, directeur van Vughterstede. ‘Ons huis’ is Woonzorgcentrum Theresia. “Wij willen gastvrij en open zijn, maar helaas hebben we de deuren moeten sluiten voor bezoek en dat levert soms hartverscheurende reacties op van mensen die hun ouders niet meer kunnen bezoeken. Alle bewoners moeten binnenblijven, ook de bewoners van de aanleunwoningen. Zij kunnen ons bellen als ze boodschappen nodig hebben. Deze situatie druist in tegen alles wat we voor onze bewoners en hun familie willen doen.” Er zijn strakke protocollen die bijna dagelijks veranderen. Er wordt gestuurd op praktijk en actualiteit.

Hartverwarmend
En de bewoners doen het volgens haar heel goed. Voor de medewerkers neemt ze haar petje af. Die maken heel lange dagen en blijven desondanks op de been. Bewoners krijgen hun maaltijden op de kamer, want ze mogen niet meer gezamenlijk in het restaurant eten. De ene vindt dat minder leuk en de andere vindt het lekker rustig. “De familie heeft het moeilijk en daarom hebben we iPads aangeschaft waarmee de bewoners contact kunnen hebben met de familie. Even bellen met de bewoners om te vragen hoe het gaat doet ook veel. En dan worden er stapels kaarten, cadeautjes en gebak binnengebracht. Dat is zo hartverwarmend! Binnenkort komen er twee muzikanten in de tuin zingen en spelen en dan kunnen de mensen achter het raam of vanaf het balkon meegenieten.”
Er is veel en goed overleg met alle zorginstellingen in zowel Noord-Oost Brabant als in de hele provincie. Ook over de verdeling van materialen en middelen. Ze weten elkaar snel te vinden. De lijntjes zijn kort. “Het is een fantastische samenwerking. We trekken één lijn. Dat heb ik nog nooit zo beleefd. Er is een geweldige structuur opgezet en dat geeft ook vertrouwen voor de samenwerking in de toekomst. Het is een bijzondere tijd die mensen dicht bij elkaar brengt.”

Wc-rol-challenge
“Het zijn bizarre tijden. Zo’n mooie grote school zonder leerlingen”, zeggen Jacoline Hendriksma, directielid bovenbouw havo en Raymond de Laat, directielid onderbouw, van het Maurick College, scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo.
De collega’s geven vanuit hun huis of vanuit school les op afstand. “Het lesrooster wordt gevolgd, opgaven worden ingestuurd en nagekeken”, aldus Jacoline Hendriksma. Ook Lichamelijke Opvoeding gaat door. De leerlingen moeten bijvoorbeeld voor hun moeder gaan stofzuigen en daar een filmpje van naar school sturen. Of capriolen uithalen met wc-rollen. De wc-rol-challenge.
Raymond de Laat: “Het is een geweldige verandering. De leerlingen zitten wel thuis, maar ze zijn niet vrij. Alles gaat door. Ze moeten nu zelfstandig werken en hebben hun eigen verantwoordelijkheden. En het is allemaal heel positief ontvangen door de collega’s. Iedereen heeft online cursussen gevolgd voor het omgaan met onderwijs op afstand.”
“Dat waren we eigenlijk al veel eerder van plan, maar kennelijk is er een crisis nodig om dit te bewerkstelligen. Waar je vorige week nog weerstand ondervond, gaat het nu allemaal vanzelf en daar zijn we allemaal heel gelukkig mee, ook de leerlingen”, aldus Hendriksma.

Examens
De examenleerlingen uit alle geledingen komen vrijdag naar school en dan worden daar de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Voor het maken van de schoolexamens mogen er maar 12 leerlingen in een lokaal met een afstand van 1,5 meter van elkaar verwijderd. Het surveillancerooster wordt aangepast en tafels, stoelen en andere materialen worden goed schoon gehouden. De leerlingen volgen het zogenoemde PTA, Programma voor Toetsing en Afsluiting, en daarin staat precies wat ze moeten doen. De eindcijfers gaan naar de inspectie. Als de schoolexamens zo goed mogelijk zijn afgerond, volgt in mei het centrale examen. Maar wanneer precies? Dat staat nog in de sterren.

Uitdaging
Op basisschool De Avonturier, een samenvoeging van de voormalige basisscholen de Wieken en De Baarzen, gebeurt ook veel moois en goeds. De school bestaat 1,5 jaar en is onderdeel van Integraal Kindcentrum (IKC) voor basisonderwijs en kinderopvang voor kinderen van 0-13 jaar en telt 450 leerlingen. Rob Vervoort, leerkracht van groep 7 en 8 wil wel kwijt dat hij een heel drukke week achter de rug heeft. “Het was een verrassing voor ons. We waren er niet zomaar op voorbereid. We geven nu thuisonderwijs en onderwijs op afstand. Het is wel een hele uitdaging. Nieuw en ook heel leuk, ook al klinkt dat wel wat raar. We geven de leerlingen opdrachten online en daar hebben we een omgeving voor opgezet.” Afgelopen donderdag was de ‘première’. Vervoort was al wel een voorstander van huiswerkopdrachten online, maar noemt deze situatie toch heel extreem. “We zijn nog bezig met het ontwikkelen van een eigen visie en met doorgroeien en dan moet je op deze nieuwe situatie inspelen.” Hij roemt zijn collega’s die fantastische dingen online doen. Ze zien de noodzaak ervan en Vervoort vindt het heel mooi wat er allemaal mogelijk is.

Heel blij
De ouders hebben zich achter de leerkrachten geschaard, alhoewel het natuurlijk niet meteen vlekkeloos is verlopen. “De ouders denken met ons mee. Tussen 08.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur kunnen ze bellen met de groepsleerkrachten. De leerlingen beginnen ook zelf te bellen en sturen foto’s op.” Daar wordt Rob Vervoort heel blij van en dat voelt ook dubbel in deze rare tijd. Als het allemaal voorbij is, wil de school met deze opgedane ervaring wel iets blijven doen.
Er worden op de Avonturier zo’n 15 leerlingen per dag opgevangen van ouders met vitale beroepen. Een aantal leerkrachten zit helaas met klachten thuis.
De Cito Eindtoets voor leerlingen van groep 8 gaat dit jaar niet door en daarom is het schooladvies nu leidend. Vervoort: “Dat neemt alle druk bij ons weg. Wij geven altijd een weloverwogen advies waarbij de eindtoets eigenlijk alleen een bevestiging was. Er verandert dus niet zoveel.”

Hulpdienst en muziek
Riëtte Benus van Welzijn Vught vertelt hoe ‘Vught voor Elkaar’ samen met andere organisaties de handen uit de mouwen steekt om iedereen die het nodig heeft de helpende hand te bieden. Er is een telefoonlijn geopend, naar een voorbeeld in Gilze en Rijen, waar mensen op werkdagen van 10.00 tot 15.00 uur met hulpvragen terecht kunnen. En daar zijn weer mensen voor nodig die hierbij willen helpen. Er hebben zich inmiddels 47 vrijwilligers aangemeld voor de telefoondienst en 70 voor de hulpdienst. Boodschappen doen, de hond uitlaten, medicijnen ophalen of gewoon een praatje op gepaste afstand. “We zijn rustig gestart met beroepskrachten om zo de kinderziektes uit ons systeem te halen. Vrijwilligers worden uitgerust met handgel en een handleiding en als waardering een gedicht van Toon Hermans en er komt een Nieuwsbrief”, vertelt Riëtte Benus.
Mensen die hulp nodig hebben kunnen bellen naar 06-51866660 of mailen naar r.benus@welzijnvught.nl.
Op verzoek van de Charlotte van Beuningen Woonstichting hebben Arno van der Lee en Wido de Klein vrijdag op acht plekken in Vught huurders van de woonstichting verrast met zang en gitaarmuziek. Zoals bijvoorbeeld tussen de flats in de Baarzen, de Molenhoek, het Mariaplein en de Helvoirtseweg. Buiten, op gepaste afstand, zongen zij onder meer uit volle borst het toepasselijke ‘You’ll never walk alone’. Er volgen de komende tijd nog meer optredens van dit duo.

Kijk ook bij

Filmpremières Verkadefabriek 25 april t/m 1 mei

L’ABBE PIERRE – filmontbijt Een Franse biopic over het buitengewone leven van Henri Grouès, beter …