Ecologisch zonneveld Nieuw Herlaer in bedrijf

Op landgoed Nieuw Herlaer hebben de verduurzamingsmaatregelen en de aanleg van het zonneveld inmiddels gezorgd voor energieneutraliteit. Alle woningen zijn geïsoleerd, voorzien van warmtepompen en de panelen op de nieuwgebouwde veldschuur en in het veld doen hun werk. Maar er is nog werk aan de winkel.

Eigenaar Jan Willem Pijnenburg heeft nog verder strekkende ambities voor het energieproject. De salderingsregeling die het mogelijk maakt opgewekte energie weg te strepen tegen verbruikte energie zal worden afgebouwd vanaf 2023 en komt in 2031 helemaal te vervallen. “Dan zullen we opgewekte energie moeten gaan opslaan. In Nederland lopen we op dit gebied nog echt achter op de rest van de wereld. Wij willen met ons pilotproject laten zien dat het hier ook kan. Zelfs in monumentale panden.”

Waterstof en zoutwaterbatterijen
De vergunde 350 zonnepanelen in veldopstelling en de 144 panelen op het dak van de veldschuur zijn niet meer toereikend als er ook energie moet worden opgeslagen. Er is het plan om energie op twee manieren op te gaan slaan. Dat is nodig om verschillen in opwekken en verbruik tussen dag en nacht en tussen zomer en winter te overbruggen. Daarvoor moeten er nog zo’n 170 panelen bij worden gelegd.
Voor het ondervangen van het verschil tussen dag en nacht zijn zoutwateraccu’s toereikend, maar voor de lange periode tussen zomer en winter zou je er simpelweg te veel nodig hebben, wat dus een veel te dure oplossing is. Waterstofproductie en -opslag biedt dan uitkomst. Het haalbaarheidsonderzoek wordt op dit moment in samenwerking met de Waterstof-werkgroep uit Sint-Michielsgestel gedaan. In deze club zitten ook de initiatiefnemers achter het Dommelstroom-project. De waterkrachtcentrale die werd gerealiseerd, zorgt al sinds november 2016 voor zo’n 600.000 kWh per jaar aan groene stroom in de gemeente. Samen met Twinning Energy uit Maarn worden de mogelijkheden voor een elektrolyser, die waterstof maakt, en waterstofopslag onderzocht. Alle benodigde installaties zullen in de al gebouwde veldschuur worden geplaatst. Met de opslag van energie zorgen de initiatiefnemers ook voor ontlasting van het net. Daar hoeft straks helemaal geen gebruik meer van te worden gemaakt. Alle energie blijft dan op het landgoed.

Ecologische meerwaarde
Het zonneveld is aangelegd op een zogenaamde gestel op het landgoed. Deze zandophogingen zijn gedurende miljoenen jaren in de uiterwaarde van de rivier de Dommel ontstaan. Zo ook het perceel waarop het zonneveld is aangelegd. “Ondanks dat het jarenlang intensief werd bemest, is het schrale grond waar weinig op groeit. Maar bloemen en kruiden gedijen er wel.”
Pijnenburg heeft tussen de panelen stroken van 4 meter ruimte vrijgelaten voor bloem en kruidenrijk grasland. De rest van het veld staat er ook vol mee. “Dit heeft gezorgd voor een enorme toename in biodiversiteit. Tijdens de bloeiperiode zien we een weelde aan bijen, vlinders en andere insecten afkomen op de bloemen en kruidenzee. Het project is echt een ‘win-win-winsituatie’ voor zowel mens als natuur. Daar mogen we best een beetje trots op zijn”

Kijk ook bij

‘Kampong Lunetten’ een jaar na de première opnieuw in de Speeldoos

Film over het laatste Molukse woonoord van Nederland Op 21 maart 1951 arriveert de boot …