Home / Algemeen / Duopresentatie Leon Adriaans en Caren van Herwaarden in Noordbrabants Museum
Patisserie De Rouw
Caren van Herwaarden_This One, 2016, ruimtelijke collage op papier, oude lakens, stijfsel, gouache op papier 59,5 x 74 x 11 cm

Duopresentatie Leon Adriaans en Caren van Herwaarden in Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum start 2019 met een wisseling van de presentatie moderne en hedendaagse kunst. Op de begane grond van het voormalige gouvernementspaleis worden tot de zomer surrealistische topstukken van o.a. Salvador Dali, René Magritte en Man Ray getoond. Daarnaast is een kleine duopresentatie van Leon Adriaans en Caren van Herwaarden te zien. De verzameling moderne en hedendaagse kunst van Het Noordbrabants Museum omvat een mix van schilderijen, foto’s en sculpturen werk van Brabantse kunstenaars met een internationaal oeuvre zoals Mark Manders, Maria Roozen en Eelco Brand. Een deel van de presentatie wordt ieder half jaar gewisseld en aangevuld met werk van kunstenaars en verzamelaars.

Leon Adriaans en Caren van Herwaarden in dialoog
Het museum vernieuwt zijn presentatie hedendaagse kunst elke zes maanden. Hierbij worden werken uit de eigen collectie samengebracht met ander werk van die kunstenaar of met werk van een verwante kunstenaar. Na een eerdere opstelling met werk van JCJ Vanderheyden en Koen Delaere gaan nu Leon Adriaans en Caren van Herwaarden in dialoog. Leon Adriaans en Caren van Herwaarden hebben nooit samengewerkt, maar delen in hun werk een thematiek. De onderwerpen zijn aards: man, vrouw, dier, de aarde en de liefde voor het Brabantse land. Wat hen verenigt, is hun zoektocht naar het innerlijk van de mens. Adriaans probeerde de ziel van de mens te schilderen. In de kunst van Van Herwaarden wordt de menselijke figuur verknipt, vervormd en gekneed. Ze zit letterlijk op en onder de huid van de mens. Zelf omschrijft ze haar werk als een oproep tegen onverschilligheid.

Surrealistische topstukken
Uniek zijn de surrealistische topstukken uit een Brabantse privéverzameling die het komende half jaar te zien zijn: een metronoom van Salvador Dali, een met wolken beschilderd object van René Magritte, fotowerk van Man Ray, een frottage van Max Ernst en een werk met echte kogelgaten van Pyke Koch. De surrealisten wilden met hun kunst de maatschappij veranderen, door mensen te bevrijden van de dwang van de logica en de rede. Ze schilderden absurde taferelen en vormen en verenigden vreemde objecten met elkaar. Hierdoor overbrugden zij de grenzen tussen de uiterlijke wereld en de wereld van de psyche en de verbeelding.

Brabantse Nieuwe: Thomas Trum
In de tuingalerij (Expo 0), die leidt naar de tentoonstellingsvleugel, biedt Het Noordbrabants Museum ruimte aan solopresentaties van jonge veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant. Het museum speelt daarmee in op het dynamische kunstklimaat in Brabant. Tot 25 februari is het werk van Thomas Trum (1989) te zien. Trum is geïnteresseerd in verf en de fysieke eigenschappen ervan, in kleurvlakken, en het effect daarvan op de (openbare) ruimte. Speciaal voor Het Noordbrabants Museum maakte hij de 15 meter lange wandschildering Two Orange Lines.

Bezoekinformatie
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41,’s-Hertogenbosch
T 073 – 6 877 877
hnbm.nl

Geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
Gesloten op maandag (m.u.v. feestdagen), Nieuwjaarsdag, Carnaval, Koningsdag en Eerste Kerstdag.
Online tickets verkrijgbaar via tickets.hnbm.nl
Volwassenen: € 15
Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Ver. Rembrandt en ICOM: gratis
Kinderen 4 t/m 17 jaar: gratis

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kijk ook bij

Schatten van Vught – het Musschengilde

Het Vughts Museum in DePetrus was dicht en daarna beperkt open vanwege de coronacrisis. Daarom …