Duo aan het roer bij Grafisch Atelier Den Bosch

Voor het eerst in bijna 40 jaar staat er een duo aan het roer bij het Grafisch Atelier Den Bosch (GA). Marie-Louise Wasiela (37, rechts op foto) en Roos van den Oetelaar (33) namen na het vertrek van oud-directeur Rutgers al tijdelijk de leiding over. Het tweetal pakte de artistieke en zakelijke waarneming het afgelopen half jaar met zoveel overtuiging op, dat het bestuur nu officieel bekendmaakt Wasiela en Van den Oetelaar aan te stellen als duo-directeur.

“We grijpen deze kans met beide handen aan. Er liggen zoveel mooie uitdagingen: het GA is een ambitieuze club, waar de afgelopen jaren al veel is geïnvesteerd in professionalisering. We zijn nu klaar voor een volgende stap. Het GA heeft de potentie uit te groeien tot een van de meest betekenisvolle werkplaatsen van Nederland”, laat het tweetal weten.

Nieuwe generatie
Wasiela en Van den Oetelaar deden brede kennis en ervaring op in de culturele sector. Allebei studeerden ze aan de kunstacademie. Van den Oetelaar hield zich in eerste instantie als transdisciplinair kunstenaar actief bezig met bewegend beeld en later volgde ze de universitaire opleiding Art, Media & Society. Wasiela specialiseerde zich als autonoom kunstenaar in grafische technieken. Niet gek dat Wasiela begin 2017 betrokken raakte bij het Grafisch Atelier als projectleider en er de educatietak ontwikkelde. Wasiela: “We zijn relatief jong en dat helpt ons om bruggen te slaan naar het geluid van morgen. De nieuwe generatie beeldmakers weet het GA steeds beter te vinden.”

Klaar voor de toekomst
Het Grafisch Atelier heeft een turbulente tijd achter de rug. Niet alleen vanwege de stagnerende inkomsten door de pandemie, ook waren er ingrijpende organisatorische veranderingen. Met deze aanstelling, een nieuwe voorzitter en vernieuwd bestuur is het Grafisch Atelier klaar voor de toekomst. “Het was geen gemakkelijke periode, maar tegelijkertijd ontstonden er veel betekenisvolle samenwerkingen, zoals met Het Noordbrabants Museum en het Frans Masereel Centrum”, vertelt Van den Oetelaar. Wasiela vult aan: “In de afgelopen tijd werd de kracht van het GA duidelijker dan ooit, die zit voor een groot deel in de achterban: een grote groep bevlogen mensen die vanuit verschillende disciplines echt een verschil maken.”

Ambacht en innovatie
De stip op de horizon is gezet. Het is de ambitie van het GA om uit te groeien tot een kenniscentrum waar beeldmakers – jonge en oudere generaties – maximaal kunnen delen in kennis, expertise en evolutie van grafische technieken. Van den Oetelaar: “Grafiek kent een rijke geschiedenis en is een eeuwenoude ambacht. Lange tijd is ambachtelijkheid verguisd, maar inmiddels is het al een hele poos bezig met een opmars, zowel in de samenleving als in de kunst. Wij leggen ons toe op het bouwen van een stevige toekomst, waarin we nadrukkelijk het dialoog aangaan met kunstenaars, ontwerpers en de maatschappij.”

Kijk ook bij

Kleding-, boeken- en platenmarkt Helvoirt met enorm aanbod

Het was 20 maart 1982 dat Harmonie Kunst Adelt de eerste Kledingmarkt hield. Naar een …