Duizenden ‘proefpersonen’ bij zonnig ‘Proef Vught’

Onder extreem prachtige weersomstandigheden trok ‘Proef Vught’ op zondag 7 april enkele duizenden culinair geïnteresseerden, muziekliefhebbers en Vughtse dagjesmensen naar ‘Vught Centraal’ waar het centrum bruiste en waar de bezoekers konden ruiken aan en proeven van het vele dat Vught te bieden heeft.

Door Ton Wagenaars

“Dit evenement benadert met dit weer zelfs Koningsdag en dat is in Vught ieder jaar opnieuw dé topattractie met de meeste bezoekers”, aldus enthousiaste bezoekers op zondagmiddag tussen de tientallen kraampjes en attracties. De ‘hoogmis’ werd opgedragen op het grote podium aan de Heuvel, maar het gehele centrum sprankelde onder een strakblauwe lucht, die volledig ‘waterproef’ bleef. De organisatie had het prima begrepen: probeer te boeien door een uiterst gevarieerd programma aan te bieden, dat verschillende leeftijdsgroepen aanspreekt. Dat lukte dit keer goed met qua attracties en presentaties een swingend straatbeeld waar van alles gebeurde. Met een honderden meters lange rode loper die iedere bezoeker het idee gaf zelf van importantie te zijn en een scala aan kleine straatattracties was het de hele zondagmiddag lekker zwaaien naar elkaar en de innerlijke mens laven. Met oog voor details waren er glimlachen en lachsalvo’s bij de omhoog kringelende reusachtige zeepbellen, de altijd hilarische ganzenoptocht en de twee imposante steltloopsters statig wuivend naar verbaasd blikkende jongeren.

Mode, culinair en kunst
De op gezette tijden opgevoerde modeshows waar de nieuwste voorjaarsmode werd gepresenteerd, waren ook deze editie weer de attractie waarnaar reikhalzend werd uitgekeken, mede omdat de mannequins en keurig geïnstrueerde amateurs uiterst flamboyant de collecties lieten zien van Joep van Ham, Cocco, Zoetelief, Cora, Marinus, Jolie en Marinus Kids met om 16.00 uur de grote finale op het grote podium naast de ingang van DePetrus, die dit jaar ook participeerde in de happening. Op sportief gebied waren er vele Vughtse verenigingen die zich presenteerden. Het verenigingsleven liet zien wat het te bieden heeft met o.a. tafeltennis, golf, hockey en een ijsbaan.
Vanaf de Lambertustoren was voor ‘beklimmers’ het hele evenement goed te aanschouwen en voor kunstliefhebbers en -connaisseurs was op meerdere plaatsen gelegenheid om te zien hoe expressief en creatief de Vughtenaar is als het om schilderkunst of beeldende kunst gaat. Airbrush Art Vught, de aansprekende expositie Teken(s) van Liefde van Thea Hennevelt in Kunstlokaal VierM, Marion Janssen Quaadvliet met realistisch en abstract werk, waaronder stadsgezichten, en de glas-in-loodkunst van Mario verrasten menigeen. Culinair genieten was op veel locaties mogelijk, maar de Heuvel was het epicentrum voor de fijnproevers. Ook was het positief te ervaren hoeveel zaken uit het centrum deelnamen aan de eerste jaarlijkse reünie in Vught in lentesferen.

Zang en dans
Op het hoofdpodium was het een komen en gaan van zanggezelschappen en dansgroepen, waarbij allerlei stijlen waren te bewonderen en waarbij de leeftijden van de ‘performers’ veel uiteenliepen. Dat gold niet helemaal voor de dansgroepen, waar vaak jeugdige ‘meidengroepen’ hun ritmisch talent lieten zien zoals The Knock Out Crew (met één jongen) Lotte en Anouk, The Saintz, de Showgirls en -ladies, Fauve Matapere. Drie formaties traden op onder de vlag van Stichting Muziek, Dans & Musical Vught.
Het Vughts Mannenkoor gaf na het openingswoord van wethouder Pennings het bij uitstek herkenbare Vughtse startsein voor een Proefdag, die heel waarschijnlijk een traditie gaat worden in Vught-Centrum. Overduidelijk is ook, dat ‘het weer’ een niet te onderschatten factor zal blijven voor een aansprekend succes.

Kijk ook bij

Kerstconcerten Kerstkoor Boxtel

De Vereniging Kerstkoor Boxtel zal dit jaar twee kerstconcerten verzorgen. U bent van harte welkom …