Elies Lemkes bewonderde in de stal bij melkveehouder Dirk van Bokhoven in Vlijmen een kalfje van één dag oud bij moederkoe. Dirk (rechts) kon zijn verhaal vertellen over hoe hij de tegenslagen van de fosfaatrechten-soap heeft omgezet in kansen en een boerderijterras met zichtstal heeft geopend (© Fotogalerie Angelique)

Duinboeren vieren 25e verjaardag

Wie jarig is, trakteert! Stichting Duinboeren bestond afgelopen zaterdag 25 jaar en vierde een (coronaproof) feest. Daarbij werden verspreid over vijf locaties van Duinboeren rondom de Loonse en Drunense Duinen meer dan 800 tasjes uitgereikt, met onder andere streekproducten van hun nieuwe merk Brabants Duingoed. Ook Brabants gedeputeerde van Landbouw, Voedsel en Natuur, Elies Lemkes (CDA), nam zo’n tasje in ontvangst tijdens een bezoek aan Boerderijterras de Ritskampen in Vlijmen. Vervolgens maakte ze een Toer de Duinboer langs diverse projecten en bedrijven van de Duinboeren, onder andere in Helvoirt, Biezenmortel, Udenhout en Drunen.

“Al 25 jaar bewijzen de Duinboeren dat natuur en landbouw uitstekend hand in hand gaan”, zei Brabants gedeputeerde Elies Lemkes, nadat ze haar felicitaties had overgebracht aan Sjaak Sprangers, de voorzitter van de stichting die 190 Duinboeren telt. Lemkes: “Lokale ondernemers zoals de Duinboeren waren hun toekomst al ver vooruit. Mensen waarderen eten van dichtbij en willen genieten van hun eigen streek, zeker in deze tijd. Ik denk dat jullie de kaarten in huis hebben om daar veel meer mee te gaan doen.” Dat is ook precies wat de Duinboeren momenteel doen; zaterdag lanceerden zij hun nieuwe merk Brabants Duingoed. Doel daarvan is een beter verdienmodel voor de boer én een mooier gebied.

Wat is Brabants Duingoed?
Duinboeren die meedoen aan Brabants Duingoed zetten een extra stap op de duurzaamheidsladder. Bijvoorbeeld voor natuur, biodiversiteit, water, milieu, energie, educatie, zorg of dierenwelzijn. Ook werken ze aan korte ketens. Ze willen stad en land bij elkaar brengen. Onder de vlag van Brabants Duingoed houden Duinboeren het gebied rond de Loonse en Drunense Duinen mooi, zodat iedereen kan genieten van dit prachtig stukje Brabant. Door het kopen van Brabants Duingoed-producten en deel te nemen aan de leuke activiteiten kun je helpen het gebied in stand te houden.

Certificaten
De eerste dertien boeren mochten hun certificaat zaterdag in ontvangst nemen. En er zullen meer boeren volgen. Volg de activiteiten van Brabants Duingoed van de Duinboeren via Instagram en Facebook of kijk eens op www.duingoed.nl.

Kijk ook bij

Nieuwe beweegtuin Huize Elisabeth gerealiseerd

De binnentuin van Huize Elisabeth is sinds kort een beweegtuin rijker. De complete beweegtuin bestaat …