Foto Hans van der Velden

Drukbezochte open dag DePetrus

Heel veel nieuwsgierige belangstellenden kwamen afgelopen zaterdag af op de open dag van DePetrus. Ze waren stuk voor stuk diep onder de indruk. De metamorfose overtreft ieders verwachtingen. Het nieuwe, zoals het heldere licht en de glooiende vormen naast het oude, zoals het imposante kerkgebouw van architect Carl Weber, de glas-in-loodramen en de schilderijen van Charles Grips. De nieuwe ontmoetingsruimte voor alle Vughtenaren is nu bijna klaar. Op zaterdag 7 april wordt het gebouw officieel voor publiek geopend.

[Door Maarten Kroese]

Het is de bekroning op een project met een geschiedenis van 13 jaar. In 2005 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken met de bedoeling dit te slopen. Dankzij de Stichting behoud Petruskerk kon dit worden voorkomen. In 2010 nam de DePetrus BV het gebouw over om het te ontwikkelen zonder winstoogmerk. De eigenaren zijn zeven ondernemers uit Vught en Rosmalen: Wim Boers, Willem Schellekens, Tini Drijvers, Martin van Kampen, Alexander Haas, Jan Swinkels en Henk van Lith. Na de restauratie van het kerkgebouw van 2011 tot 2013 is vanaf maart 2017 begonnen met de interne verbouwing.

Optimaal eindproduct
Wim Boers: “De start van die verbouwing heeft zo lang geduurd omdat de verschillende gebruikers uiteenlopende wensen hadden. Soms zijn er botsingen geweest. Je kunt spreken van een geordende wanorde, maar al die discussies hebben nu wel tot een optimaal eindproduct  geleid. Nu is iedereen tevreden. Dat was nooit gebeurd als we eerder waren begonnen met verbouwen.”

Ontmoetingscentrum DePetrus
Het gebouw is nadrukkelijk bedoeld als een ontmoetingscentrum. Daartoe is de Stichting Ontmoetingscentrum DePetrus opgericht. Deze huurt de kerk van de eigenaren en verhuurt de verschillende ruimtes onder aan de vaste gebruikers en flex-gebruikers. Voor deze laatste groep worden op de verdiepingsvloer enige met glas afgescheiden kantoorruimtes gemaakt. Ongeveer 20 ondernemers kunnen hier een riante werkplek huren. Enige hebben al toegezegd zich permanent in DePetrus te willen vestigen. Naast de prachtige werkomgeving is natuurlijk de aanwezigheid van andere ondernemers en de centrumligging een voordeel.

Verlichting
De initiatiefnemers zijn een beetje beduusd van de enorme opkomst. Vanaf 11:00 blijft het stromen. Toch eigenlijk niet zo gek, want de Petruskerk heeft in het leven van veel Vughtenaren een rol gespeeld. Veel bezoekers zijn hier nog gedoopt, getrouwd of hebben er begrafenissen bijgewoond. Nu is het gebouw onherkenbaar veranderd. Het komt met name door de geraffineerde led-verlichting van Martin van Kampen dat de ruimte zo prachtig uitkomt. Wat een gigantische vloeroppervlakte, wat een hoogte, wat een interessante constructie heeft dit gebouw eigenlijk.

Verdiepingsvloer
Dat zie met name als je de trap opgaat naar de nieuwe verdiepingsvloer. Een geweldige vondst van architect Michael Bol. Hoewel rustend op een moderne staalconstructie, passen de glooiende vormen van de balustrade prachtig bij de vele bogen in de kerk. Wie regelmatig voorbij restaurant Hemels komt, herkent direct de stijl. Eenmaal boven heb je een prachtig zicht op de bezoekers beneden. Zwaaien en lachen naar elkaar. Inderdaad, dit is een ideale ontmoetingsplaats.

Gebruikers
Het gebouw krijgt vijf verschillende vaste gebruikers.

Bibliotheek Vught zal de hoofdruimte vullen met verrijdbare boekenkasten, die worden geplaatst op speciale rails. Er komen verder studieplekken, openbare computers en printers, een leestafel, een balie voor boekenuitleen, een infopunt en een studio voor Avulo. Er worden zelfs biljarttafels geplaatst van Anders Bezig Zijn.

Het Vughts Museum kan eindelijk gaan herinrichten na jaren zonder eigen ruimte. Het spreekwoordelijke geduld van VM-voorzitter Henk Smeets wordt eindelijk beloond. De collectie kan nu prachtig worden tentoongesteld. Een bijzondere ruimte is het Straatje van Ambachten, met een terugblik op het verleden van Vught als centrum van vakwerkslieden. Op het dak is het bekende paard van de Vughtse Zadelmakerij op het Maurickplein al geplaatst.

De Wereldwinkel krijgt in DePetrus een eigen winkel zonder deuren. Met een volledige open kraam waar de bezoeker authentieke producten uit ontwikkelingslanden kan aanschaffen. Fair trade levensmiddelen, bijzondere sieraden, boeken en leuke cadeautjes.

Stichting Anders Bezig Zijn krijgt hier een eigen kantoor, afgescheiden door glaswanden. Een prachtige ruimte op de eerste verdieping aan de achterzijde kan door ABZ worden gebruikt als schildersatelier met een schitterende lichtval.

Stichting Welzijn krijgt een kantoor op de eerste verdieping. Een heerlijk hoge ruimte die wordt gedomineerd door het sfeervolle glas-in-lood.

Voorstellingen

Door flexibele opstelling van de bibliotheekkasten op rails is het mogelijk de vloer in korte tijd leeg te maken. Hierdoor ontstaat een zaal met een capaciteit van 400 tot 600 mensen. Nu al is met de vaste gebruikers afgesproken dat er minimaal tien voorstellingen per jaar zullen plaatsvinden. De akoestiek, nu al beter dan voorheen, zal nog verbeteren door de vloerbedekking op de verdiepingsvloer.

Techniek
De techniek speelt een belangrijke rol in het vernieuwde gebouw. Onder de verhoogde kerkvloer en de verdiepingsvloer bevindt zich een netwerk van kabels en buizen. De enorme ruimte wordt voornamelijk verwarmd met vloerverwarming. Daartoe heeft Chris Gevers slimme oplossingen bedacht: “Door middel van een grote luchtwarmtepomp halen we warmte uit de buitenlucht, waarmee we de vloerverwarming op temperatuur brengen. Die pomp kost alleen stroom, enorm duurzaam. Het is buiten nu een graad of zeven, het water wordt naar 40 graden opgewarmd. Mocht de buitentemperatuur onder de zes graden komen, dan schakelen automatisch de gasketels aan. Die verwarmen radiotoren die voorborgen zijn onder de Grips-schilderijen. Zo wordt koudeval vanaf de bovenste glas-in-lood ramen voorkomen. Omdat de museumcollectie op gelijke temperatuur moet blijven, is tevens een airco geïnstalleerd. Het hele systeem moet de komende maanden nog wel optimaal worden afgeregeld.”

Middelpunt
Wim Boers is apetrots op dit project. “Dit gebouw is uit 1885 en was bedoeld als ontmoetingsruimte voor de Vughtenaren. Deze katholieke kerk was toen het middelpunt van de dorpssamenleving. Nu verwacht ik dat het weer een middelpunt gaan worden waar iedereen, zonder rangen en standen, kan ontmoeten en informatie kan uitwisselen. Het Hart van Vught. Er is al grote belangstelling voor dePetrus van buiten Vught. Op de persdag in april verwacht ik dan ook veel journalisten uit de Randstad. Wegens de voortgaande ontkerkelijking is dit een geweldige oplossing voor leegstaande kerken.”

Kijk ook bij

Bomenverhalen via KANT op het Bomenfestival

Vrijdag 25 oktober worden bomen van alle kanten in het zonnetje gezet. Op zorgpark Voorburg …