Drie jeugdlintjes uitgereikt in Vught

Dinsdag 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, reikte wethouder Saskia Heijboer drie jeugdlintjes uit aan kinderen en jongeren uit Vught. De zusjes Maret en Maike Clement en Bart Nieuwenhuis ontvingen deze onderscheiding vanwege hun inzet en prestaties voor de gemeente Vught. Maret en Maike worden gehuldigd voor hun inzet voor KiKa en Bart voor het terugbrengen van afval in de natuur.

De lintjes zijn bedoeld voor kinderen en jongeren die veel voor anderen doen, zoals vrijwilligerswerk, activiteiten op school of die opkomen voor een klasgenootje dat wordt gepest. Het kan ook gaan om kinderen of jongeren die thuis te maken hebben met een zieke ouder, waardoor ze bij moeten springen in het huishouden. Het gaat ook om kinderen of jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd of die een heldendaad hebben verricht.

KiKa
Maret (16 jaar) en Maike Clement (12) kregen hun lintje omdat zij geld inzamelen voor KiKa door onder andere de verkoop van zelfgemaakte artikelen. Zes jaar geleden is Maret begonnen met het maken en verkopen van pennen van scoubidou-touwtjes. Omdat hier veel vraag naar was, ging Maike haar zus helpen. In 2017 kreeg Maike op school een cursus handletteren. Deze cursus, maar ook het verlies van een vriendin aan kanker, inspireerde haar om handgeletterde kaarten te gaan maken. Maike en Maret creëren nu bijzonder mooie kaarten. De zusjes grijpen daarnaast alle mogelijkheden aan om extra geld op te halen voor KiKa. Zo hebben de meiden samen op de rommelmarkt in Vught gestaan en is Maike begonnen met de kaartverkoop in de winkel ‘Happy Circle’ in de Marktveldpassage. Ook hebben ze sinds vorig jaar een Instagram-account met ruim 1100 volgers. Al het geld dat Maret en Maike inzamelen, doneren zij aan KiKa.

Zwerfafval
Bart Nieuwenhuis (8) werd gehuldigd omdat hij bijna elke week een rondje om de IJzeren Man fietst om zwerfafval op te ruimen. Bart is erg met de natuur bezig en afval hoort daar niet bij. Als hij op pad gaat, neemt hij altijd een zak mee om het afval in te doen. Vorig jaar wilde hij voor zijn verjaardag een krat voor op zijn fiets, zodat hij nog meer afval mee kon nemen. Ook thuis scheidt Bart het afval netjes: glas & blik in de zwarte krat, papier in de papierbak en plastic in de speciale zakken.

Rechten van het Kind
Op 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Daarom vieren we op 20 november elk jaar de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. 193 Landen, waaronder Nederland, hebben dit verdrag ondertekend. Het verdrag bestaat uit 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen tot 18 jaar.

Kijk ook bij

Doe mee aan de huisdier look-a-like challenge!

En win een professionele fotoshoot met je huisdier, aangeboden door knapdier.nl – Fotografie Doe samen …