Dominee Jan de Vlieger neemt afscheid van Lambertus Kerk

Na dertien jaren werkzaam geweest te zijn als dominee van de Protestantse Lambertus Kerk aan de Helvoirtseweg verlaat Ds. Jan de Vlieger Vught. Op zondag 27 augustus verzorgt De Vlieger de laatste preek tijdens een bijzondere dienst en neemt hij afscheid.

Het valt Jan de Vlieger zwaar om de Lambertus Kerk en Vught te verlaten. “Met pijn in mijn hart neem ik afscheid. Vught is een heel fijn dorp en wij zijn van de mensen gaan houden. Ik ben heel graag dominee en heb hier dertien prachtige en intensieve jaren gehad. Met liefde heb ik steeds invulling gegeven aan mijn vak, steeds gezocht naar nieuwe kanten, nieuwe ontdekkingen en invullingen voor mijn preken waar thema’s jaarlijks in terugkeren. Toch bekroop me na dertien jaar het gevoel dat het roer om moest. Het aanbod om de leiding over ‘De Drukkerij’ -bestaande uit een boekhandel, een Brasserie en de organisatie van culturele evenementen, in Middelburg- over te nemen, kwam onverwacht op mijn pad. Een enorme uitdaging waar mijn hart sneller van ging kloppen.”

Veel initiatieven
Gedurende de jaren dat de charismatische Jan de Vlieger als, door de gemeenschap zeer gewaardeerde, predikant verbonden is geweest aan de Lambertus Kerk heeft hij vele initiatieven gerealiseerd op cultureel en maatschappelijk gebied. Cursussen, concerten, lezingen, tentoonstellingen, films en bijeenkomsten als ‘De Stamtafel’ worden door de Lambertus Kerk en het Lambertus Podium met succes georganiseerd. Het doel is de gemeenschapsbeleving en bezinning te stimuleren en mensen met elkaar te verbinden in een tijd waarin individualisme lijkt toe te nemen.

De nieuwe uitdaging die Jan de Vlieger aangaat sluit bij deze gedachte goed aan. Jan de Vlieger: “De Drukkerij is een ontmoetingsplaats en biedt een totaalpakket op cultureel gebied onder een dak. De boeken zijn het draagvlak, in de combinatie met eten, drinken en culturele evenementen. Dat concept hoort bij deze tijd en spreekt mij erg aan. Samen met mijn echtgenote hebben we alle kanten zorgvuldig afgewogen. Dat het daarbij Middelburg betreft, waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht, speelde ook mee in de beslissing. Ik kijk met veel dankbaarheid terug op de afgelopen dertien jaar. Ik heb veel gekregen, vooral ook de ruimte om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Ik heb veel goede mensen leren kennen. Die zal ik zeker gaan missen.”

Kijk ook bij

Vier orgelconcerten in Cathrienkerk Den Bosch

Op vier achtereenvolgende zaterdagmiddagen in de maand mei vindt in de Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof …