Dit zijn de verschillen tussen de iPhone 15 en iPhone 14

Ingezonden mededeling

Apple heeft vorige maand een nieuwe serie smartphones op de markt gebracht, namelijk de iPhone 15. De nieuwste smartphone-serie heeft weer flink wat nieuwigheden. De iPhone 15 krijgt alle functies die vorig jaar voorbehouden waren aan de iPhone 14 Pro-serie. Om meer verschil te maken tussen de iPhone 15 en de iPhone 15 Pro, heeft Apple weer nieuwe technologie aangekondigd voor de iPhone 15 Pro. Een groot voordeel van de nieuwe toestellen is dat Apple de prijzen van alle toestellen verlaagd heeft ten opzichte van de iPhone 14-serie. Het is daarom belangrijk om de toestellen met elkaar te vergelijken.

Verschillen tussen iPhones
De iPhone 15 heeft vier verschillende modellen: de iPhone 15, de grotere iPhone 15 Plus, de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max. De nieuwe toestellen zijn sinds 22 september te koop, en aantal weken na de introductie zijn de prijzen zelfs al licht in waarde gedaald. Apple heeft de iPhone 15 gebaseerd op de iPhone 14 Pro van vorig jaar. Vorig jaar introduceerde het bedrijf uit Cupertino Dynamic Island op de iPhone 14 Pro. Met de komst van de iPhone 15 neemt Apple afscheid van het welbekende ‘hapje uit het scherm’, de notch. Alle modellen van de iPhone 15 hebben nu Dynamic Island.

Verschil tussen iPhone 14 en iPhone 15
Met de introductie van de iPhone 15 zet Apple een grote stap voorwaarts. Het formaat en het gewicht zijn vrijwel gelijk. Maar de kleurstelling van de instapmodellen is wel anders. De iPhone 15 heeft traditionelere kleuren, zoals: zwart, geel, blauw, groen en roze. De iPhone 14 was verkrijgbaar in meer bijzondere kleuren, zoals paars, blauw en (PRODUCT)Red. Er zijn ook overeenkomsten tussen de iPhone 14 en iPhone 15. Zo heeft de iPhone 15 nu Dynamic Island, wat vorig jaar geïntroduceerd werd bij de iPhone 14 Pro-modellen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de live-standen van een voetbalwedstrijd bekijken, en extra informatie krijgen over de wedstrijd die je aan het kijken bent.

Een groot verschil tussen de iPhone 15 en alle andere modellen die Apple ooit aangekondigd heeft, is dat het toestel voor het eerst een USB-C poort heeft. Daarmee neemt het bedrijf na tien jaar afscheid van de Lightning-connector. Je kunt daardoor nu een universele lader gebruiken.

Verder heeft de iPhone 15 een veel betere camera met een resolutie van 48 megapixels, terwijl de iPhone 14 het met 12 megapixels moest doen. Uiteraard geeft Apple de toestellen ook een snellere chip. De iPhone 14 was gebaseerd op de A15 Bionic-chip. Het nieuwe toestel heeft een A16 Bionic chip.

De verschillen tussen de iPhone 14 Pro en de iPhone 15 Pro
Wil je echt optimaal genieten van je mooie iPhone? Dan kun je het best kiezen voor de iPhone 15 Pro-serie. Hier vind je de grootste verschillen. Zo maakt Apple voor het eerst gebruik van titanium voor de behuizing. De iPhone 14 Pro werd nog gemaakt van roestvrij staal. Daardoor is de iPhone 15 Pro-serie een stuk lichter in gewicht, want het is de lichtste iPhone ooit.

Daarnaast heeft Apple de iPhone 15 Pro kleinere schermranden gegeven, waardoor je meer schermruimte tot je beschikking hebt. Met het nieuwe ontwerp krijgt de iPhone ook nieuwe kleuren, zoals: blauw, zwart, naturel titanium en wit. De camera is bovendien ook flink verbeterd door een verbeterde optische zoom op het duurste en grootste model, de iPhone 15 Pro Max. Daarnaast krijgt het toestel een vernieuwde portretmodus en is het voor het eerst mogelijk om in LOG-videoformaat beelden vast te leggen. Verder heeft de iPhone 15 Pro een veel krachtigere chip dan de iPhone 14, waardoor het gamen op de iPhone een stuk soepeler wordt. De grafische weergave is een stuk beter, waardoor je bijvoorbeeld reflecties in games ziet.

Een ander groot verschil tussen de iPhone 14 Pro en de iPhone 15 Pro is dat Apple de mute-switch heeft verwijderd. Dit is de hendel waarmee het geluid aan- en uitgezet kan worden. Op de nieuwe toestellen heeft Apple deze vervangen met een actieknop. Je kunt daardoor zelf een functie toewijzen aan je iPhone. Zo is het mogelijk om het geluid aan- en uit te zetten, maar ook om meteen de camera-app op te starten en een foto te nemen. Het is ook mogelijk aan de hand van de Opdrachten-app zelf een functie te programmeren.

Zoals je leest zijn er dus meer dan genoeg verschillen tussen de iPhone 14 en iPhone 15, en kan het aantrekkelijk zijn om de iPhone 15 aan te schaffen, zeker als deze nog iets goedkoper wordt, de komende tijd. Voor veruit de meeste tieners is deze smartphone onbetaalbaar, maar daar kan wellicht verandering in komen als de iPhone 15 te zijner tijd als refurbished model op de markt komt.

Kijk ook bij

Swim & Dance to Fight Cancer Den Bosch-Vught

Op zondag 1 september vindt het unieke evenement Swim & Dance to Fight Cancer plaats …