Ingezonden mededeling
Elk halfjaar worden er in Nederland wijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op de portemonnee. Deze veranderingen bij wetten en regels worden vanuit de overheid ingesteld. Het gaat onder andere om energie- en telecomprijzen. Daarnaast kwamen ook een hoger minimumloon, verhoging van huur en veranderingen in de energierekening en het pensioen aan bod.
Stijging in het minimumloon
Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast aan de hand van de verwachte inflatie. Dit betekent tevens dat uitkeringen die verbonden zijn aan het minimumloon zullen worden aangepast. Het minimumloon voor werknemers die 36 uur werken en 21 jaar of ouder zijn, stijgt van 11,06 euro naar 11,26 euro. De bijstandsuitkering, AOW, jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee met het minimumloon.
Lagere belasting voor gas, stroom en stadsverwarming
Gezien de stijgende energieprijzen heeft het kabinet besloten om een tijdelijke verlaging van de belasting op energie in te schakelen. Per 1 juli wordt een verlaging op de btw op energie ingevoerd. Het btw-tarief wordt verlaagd van 21 naar 9 procent. De wijziging geldt voor gas, stroom en stadsverwarming. Met de stijging in het minimumloon en de lagere belasting op energie houden we weer een beetje meer geld over voor leuke zaken. Denk bijvoorbeeld aan een dagje uit, de vakantie of entertainment zoals 777 roulette. Houd er echter wel rekening mee dat bepaalde energieleveranciers de lagere btw pas op het einde van het jaar in de eindafrekening zullen verrekenen. De andere leveranciers zullen vanaf 1 juli direct de lagere btw verrekenen.
Huurprijzen mogelijk verhoogd
Tijdens de coronacrisis mochten verhuurders de huur op sociale huurwoningen niet verhogen. Per 1 juli mogen verhuurders hun huur echter weer verhogen. Voor woningcorporaties geldt een eventuele verhoging van 2,3 procent. In de vrije sector mogen verhuurders de huur met maximaal 3,3 procent verhogen. Voor de verhoging in huren geldt wel dat de huur maximaal één keer jaar verhoogd mag worden.
Verhoging van de kinderbijslag
Ook ouders met kinderen tot 18 jaar hebben vanaf 1 juli een meevaller. Hoewel de kinderbijslag in eerste instantie niet verhoogd zou worden, heeft het kabinet toch besloten de verhoging wel door te voeren. De kinderbijslag wordt per kwartaal met 20 euro per kind verhoogd.
Diverse pensioenfondsen verhogen pensioenuitkeringen
Onder andere het ambtenarenfonds ABP en het metaalfonds PME verhogen hun pensioenuitkeringen. Gepensioneerden die bij ABP zijn aangesloten, kunnen een verhoging van 2,4 procent verwachten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere grote pensioenfondsen die hun uitkeringen vanaf juli zullen verhogen. Hoewel de verhoging een stap in de juiste richting is, voldoet het percentage nog niet aan de huidige inflatie.
Verkort betaaltermijn voor zzp’ers en mkb
Zowel mkb-bedrijven als zelfstandige ondernemers mogen vanaf 1 juli een betaaltermijn van 60 dagen naar 30 dagen veranderen voor facturen naar grote ondernemingen. Volgens de wettelijke regeling moeten midden- en kleinbedrijven voortaan binnen 30 dagen betaald worden in plaats van de oude betaaltermijn van 60 dagen. Met deze nieuwe regeling wil het kabinet kleine ondernemingen beter beschermen.
Andere belangrijke veranderingen
Het is voortaan verplicht om op iedere verdieping van het huis met een slaapkamer, woonkamer of keuken minimaal één rookmelder te hebben. Mensen die niet in staat zijn om een pakketje van PostNL in ontvangst te nemen, krijgen voortaan geen papieren kennisgeving meer. De bezorgdienst verstrekt enkel nog een digitale melding via de e-mail of PostNL-app. Verder kunnen landbouwvoertuigen zonder een aantoonbaar kentekenbewijs op de openbare weg een boete krijgen. Het registreren van een nieuw landbouwvoertuig is sinds 1 januari 2021 verplicht. Ten slotte: goed nieuws voor mensen onder de 18 jaar, want zij mogen voortaan gratis lid worden van de bibliotheek. De gratis bibliotheek voor iedereen onder de 18 jaar geldt zowel voor de fysieke als online bibliotheek.