Dichte kapsalons zorgen voor heel wat ongemak

Voor veel mensen is het vervelend dat we niet meer naar de kapper kunnen. Er wordt aardig wat huisvlijt bedreven door mannen die het haar van hun vrouw wel willen verven, kappers die de verf bij de klanten rondbrengen, spuitbusjes verf bij de drogist voor de uitgroei en filmpjes op internet hoe je bijvoorbeeld het beste je pony kunt knippen en hoe de heren hun kapsel met de tondeuse te lijf kunnen. Maar het zijn allemaal lapmiddelen, want hoelang gaat dit duren en hoe hou je je coupe er een beetje in?

Door Ada Imming

Sinds 24 maart zijn de kappers officieel gesloten. De ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie) had al een week eerder het advies uit laten gaan om de deuren te sluiten. Het was voor de kappers een verwarrende tijd, hoorden we van Pim Bresser, die samen met zijn broer Bob, 1 fulltime en 4 parttime medewerkers een salon heeft met 11 kappersstoelen. “We hebben het tot het laatste moment hartstikke druk gehad. De salon zat helemaal vol en de mensen liepen allemaal door elkaar, ondanks onze waarschuwingen, de mondkapjes en de extra hygiëne. Spreiden lukte niet meer, want de klanten gingen gewoon met elkaar praten. Dat was heel lastig voor ons. Het was een gedoe in die laatste week”, vertelt Bresser.

Bewust nadenken
Iedereen zit nu thuis en dat is volgens Bresser een vreemd maar ook fijn gevoel. “Er is tijd voor veel waar eerst geen tijd voor was en je kunt je bezinnen op de toekomst. Maar het is voor ons een dubbel gemis. Het is een vak waarin je verbonden bent met mensen. We missen nu ons werk, waarin we al onze passie kwijt kunnen, én de mensen voor wie we dat zo graag doen.
Hoe start je straks weer op? De broers gaan bewust nadenken over hoe ze verder willen gaan. Het plan is om zelf de agenda te bepalen en niet met een volle salon te beginnen, maar bijvoorbeeld 4 klanten tegelijk binnen te laten. Bresser: “We gaan nieuwe lijsten maken en mensen bellen voor afspraken als we weten wanneer we weer open gaan. We werken ook dan met mondkapjes en proberen alles zo veilig mogelijk te doen.”

Tegemoetkoming overheid
Afgelopen maandag vanaf 09.00 uur konden ondernemers, en dus ook de kappers, bij het UWV werkverkorting van 100 procent aanvragen voor hun medewerkers en zo 90 procent van de salarissen vergoed krijgen van de overheid. De overige 10 procent betaalt de ondernemer zelf. En dan is er de zogeheten TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19). Ondernemers krijgen een éénmalige gift van 4000 euro, belastingvrij en naar eigen inzicht te besteden. Bijvoorbeeld voor de vaste kosten die gewoon doorgaan. Een hele onderneming vond Pim Bresser het om dat allemaal aan te vragen. Daar moest heel wat voor ingevuld worden. Ruim vier uur kostte het. Maar misschien zingen onze ondernemers het hiermee nog zolang uit dat we straks weer overal naar binnen kunnen en eindelijk ook weer kunnen genieten van een goede knip- en verfbeurt.

Kijk ook bij

Vier orgelconcerten in Cathrienkerk Den Bosch

Op vier achtereenvolgende zaterdagmiddagen in de maand mei vindt in de Cathrienkerk aan de Kruisbroedershof …