Diamanten huwelijk Jan Dekkers en Zus van Wijk

Het is maar weinigen gegeven: een zestigjarig huwelijk. Dan geldt terecht de gradering van een diamanten feest. Deze week vieren Jan Dekkers (84) en Zus Dekkers-van Wijk (85) het feit dat ze zestig jaar bij elkaar zijn. Bij het bereiken van dit soort mijlpalen hoort een persoonlijke felicitatie van de burgemeester.

Door Ton Wagenaars

Burgemeester Van de Mortel kwam daarom met gepaste interesse en waardering langs in hun tegenwoordige behuizing in het Vughtse Hart. Dit met een forse tuil hagelwitte bloemen namens de gemeente om direct te constateren dat er bij dit diamanten koppel sprake moest zijn van “Een echte liefde”. Verder waren er voor de bekende Vughtse inwoners bewondering en waardering voor hetgeen bereikt was met: “Een aansprekende en alom gewaardeerde poelierszaak van hoog niveau en een mooi nageslacht.”

Pa en Ma Dekkers zijn beiden in 1936 geboren in Helvoirt waar zij elkaar in 1958 ontmoetten in een feesttent van de Helvoirtse middenstand en waar de vonk oversloeg. Op 18 juli 1961 werd in Helvoirt getrouwd voor de wet met het vervolg van een kerkelijk huwelijk op 24 oktober. Vanaf die tijd startten zij samen een poelierszaak in Vught en bewoonde het gezin twintig jaar de verdieping boven de winkel aan de Helvoirtseweg. Hierna vestigde de familie Dekkers zich vijfentwintig jaar aan de Van Voorst tot Voorststraat in de directe nabijheid van de zaak. Het echtpaar kreeg vijf kinderen: vier dochters en een zoon. Ook zijn ze de trotse grootouders van tien kleinkinderen en als laatste kleinood een eerste achterkleinkind. “Altijd heel hard gewerkt en steeds met een grote aandacht voor het welbevinden van de kinderen”, vindt hun nageslacht.

Vijftig jaar lang stonden Jan en Zus Dekkers schouder aan schouder in hun zaak en de klanten zagen de gestadige groei van het bedrijf en de steeds verder voortschrijdende vernieuwingen. Waar de trouwe bezoekers aan moesten wennen, maar waar toch met bewondering naar werd gekeken. Tot hun vijfenzeventigste jaar bleven beiden actief in de zaak. Twee kinderen zorgen nu voor de winkel, dochter Suzanne en zoon Frank, en daar is het echtpaar blij mee, want vader gaat nog bijna dagelijks even langs bij de winkel voor een kop koffie.

Eerder genoot het echtpaar van samen fietsen en kamperen. Veel werd gebruikgemaakt van de caravan, waarmee bijna heel Europa werd doorkruist. “Met uitzondering van Duitsland”, zegt Jan Dekkers. “In Helvoirt woonden we in de directe nabijheid van het concentratiekamp en konden we ’s avonds de honden en gevangenen horen. Dat vergeet je niet.” Lievelingsland om te doorkruisen was Frankrijk, mede omdat Jan na enkele jaren in dat land ambtshalve te hebben doorgebracht, de taal goed spreekt. Beide jubilarissen zijn eveneens uitstekende koks en bekend met vele culinaire specialiteiten.

Door enkele ongemakken is moeder en oma Zus Dekkers sinds een jaar noodgedwongen woonachtig in verzorgingshuis Simeonshof in Boxtel waar Jan haar dagelijks bezoekt, nog steeds met eigen auto. Dat is een opgave, maar bijna onontkoombaar voor een stel dat altijd samen heeft geleefd. Grote wens is dan ook dat Zus Dekkers kan terugkeren naar Vught, desnoods ook weer in een verzorgingsinstelling. Omdat naast het diamanten huwelijk, ook de poelierszaak binnenkort zestig jaar zal bestaan, vindt een groot familiefeest plaats in de maand oktober.

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …