Diabetespatiënten gezocht voor onderzoek Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het UMC Utrecht zoekt mensen met diabetes en tintelingen of pijn in hun voeten voor een onderzoek waaraan ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch meedoet. Aan het onderzoek mogen mensen uit heel Nederland meedoen.

In het onderzoek – de zogeheten DECO-studie – onderzoekt het UMC Utrecht samen met 10 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft. In dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen.

Als gevolg van diabetes, ontwikkelt ongeveer de helft van de diabetespatiënten zenuwschade in onderbenen en voeten. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid. Zenuwschade is een grote kostenpost vanwege de valpartijen, chronische wonden, amputaties en revalidatie die hier het gevolg van zijn. Bij een niet-genezende wond kunnen zelfs meerdere amputaties nodig zijn! Het is van belang dat patiënten met diabetes regelmatig aan de voeten worden gecontroleerd. Zo kan bij zenuwschade tijdig worden ingegrepen en kan erger worden voorkomen.

Het doel van het onderzoek is de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en complicaties aan de voeten te voorkomen. Herkent u zich in deze klachten? Op www.lastvanmijnvoeten.nl staat meer informatie over de DECO-studie. Meld u zich bij interesse aan via decostudie@umcutrecht.nl.

Kijk ook bij

Museum van Gedenkplaats Kamp Haaren op afspraak open

De Gedenkplaats bevindt zich na de verwoestende brand, op de tijdelijke locatie aan het Gildepad …