Deze zaken moet je regelen voor jouw levenseinde

Ingezonden mededeling

Het is niet prettig om na te denken over het einde van jouw leven, hoewel we allemaal weten dat het op een dag zal komen. Toch is het belangrijk dat je er eens bij stilstaat. Op het moment dat jouw leven tot zijn einde is gekomen, zullen er namelijk nog een hele hoop dingen moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan jouw uitvaartdienst en de verdeling van jouw nalatenschap. Ook zal er gekeken worden of jij wel of geen donor bent. Hoewel jij er niet meer bent wanneer deze acties uitgevoerd worden, kun jij wel kiezen wat er gebeurt. Dit kan alleen als je hier op tijd over nadenkt. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende keuzes die je alvast kunt maken.

Wel of geen donor
Op het moment dat jij komt te overlijden, wordt jouw lichaam begraven of gecremeerd. Je kunt ervoor kiezen om (een gedeelte van) je organen te doneren. Dan worden deze organen chirurgisch uit jouw lichaam verwijderd, vóór jouw begrafenis of crematie. Op deze manier kun je andere mensen uit levensbedreigende situaties redden of een bijdrage leveren aan de wetenschap. In Nederland heb je de keuze om wel of geen donor te zijn. Dit kun je aangeven in het donorregister. Op het moment dat je achttien jaar of ouder bent en niks hebt ingevuld, ben je automatisch donor. Als je dit niet wilt, moet je dit dus zelf handmatig aanpassen. Je kunt dit gemakkelijk aanpassen met jouw DigiD-account. Het is goed om te weten dat je kunt selecteren welke lichaamsdelen je wel of niet wil doneren.

Een testament
Iedereen heeft een nalatenschap. Dat betekent niet dat je duizenden euro’s op je rekening hoeft te hebben; ook jouw spullen zijn onderdeel van je nalatenschap. Het kan best zo zijn dat je bepaalde spullen voor specifieke personen wilt reserveren. Dan is het van belang dat je dit ergens opschrijft. Als je wilt dat dit allemaal professioneel gaat, kun je dit het best doen door middel van een testament. Dit is een officieel document dat je laat opstellen door een notaris.

Een mooie uitvaart
Het is ook erg belangrijk dat je een beetje nadenkt over jouw uitvaart. Een uitvaart is erg persoonlijk, dus het kan best zo zijn dat je specifieke wensen hebt over bijvoorbeeld de locatie, spreker(s) of de muziekkeuze. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de verzorging van de uitvaart volledig in de handen van jouw nabestaanden en de verzekeraar of begrafenisondernemer te leggen. Het is wel belangrijk dat je zelf kiest of je liever een begrafenis of crematie wil. Deze keuze kun je met jouw nabestaanden delen. Als je er zeker van wil zijn dat het goed gebeurt, kun je jouw keuze ook vastleggen in een eigen uitvaartcodicil. Voorzie het uitvaartcodicil van een datum en jouw handtekening.

Kijk ook bij

Nieuw seizoen Vertelpodium Het Lopende Vuur

Vrijdagavond 13 oktober begint het verhalenseizoen van Het Lopende Vuur in Den Bosch weer met …