Derde opentuinenroute door Vught, Helvoirt en Cromvoirt op 10 juli

Voor de derde keer houdt KANT een opentuinenroute in Vught, Helvoirt en Cromvoirt, die wordt gehouden op zondag 10 juli. Als je jouw tuin open wilt stellen voor bezichtiging, dan kan dat nog tot en met 26 juni via welkom@welkombijkant.nl. De tuinen zijn open van 11.00 tot 16.00 uur. Bij sommige tuinen zijn de openingstijden korter.

Er zijn nu al 12 tuinen aangemeld. Hoe ziet een tuin eruit die bezichtigd kan worden? Het gaat om tuinbezitters die aandacht hebben besteed aan biodiversiteit in hun tuin. Of aandacht hebben gegeven aan planten die tegen de droogte kunnen. In veel tuinen is regenwater afgekoppeld en wordt het gebruikt in de tuin. Er zijn bijvoorbeeld een of meer regentonnen geplaatst. Er is een vijver aangelegd. Een groendak gemaakt. Er zijn infiltratiekratten of een infiltratiepunt gemaakt in de tuin. De verharding is doorlatend gemaakt en er zijn tegels ingewisseld voor planten of bomen. ‘Water’ is het thema van deze opentuinenroute. In een van de tuinen demonstreert Albert van de Wiel hoe je kunt afkoppelen met de Light-methode. Zo hou je regenwater in de tuin! Meer dan 150 dorpsgenoten hebben dit al door hem laten doen.

Inspireren
De genoemde voorbeelden kunnen allemaal anderen inspireren. Tuineigenaars geven u tijdens de open dag de gelegenheid om deze tuinen te bezichtigen. De trotse tuinbezitter vindt het fijn om zijn of haar verhaal aan bezoekers te vertellen. Zo krijgt u goede tips en ziet u dat veel meer mensen een natuur- en watervriendelijke tuin kunnen aanleggen. Kortom, er zijn redenen te over om u door dorpsgenoten te laten informeren. Reacties van bezoekers blijven de mensen van KANT inspireren om dit leuke evenement elk jaar opnieuw te organiseren. Iedere gastvrouw of -heer en iedere gast wordt zo ook een KANT’elaar.

Waarom klimaat-aangepaste tuinen?
Er is steeds meer aandacht voor klimaatverandering. De gevolgen ervan worden steeds duidelijker: hogere temperaturen, droogte en soms flinke piekbuien. Veel praktische informatie die u kan inspireren om zelf aan de slag te gaan, vindt u op de website www.welkombijkant.nl. Burgerinitiatief KANT wil met deze opentuinenroute mensen aanmoedigen om inspiratie op te gaan doen om goed voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering.

Hebt u op zondag 10 juli geen tijd, maar wilt u KANT wel gaan volgen of wilt u meer weten over klimaatbestendige tuinen? Dan kunt u voor meer informatie altijd terecht op de website welkombijkant.nl. KANT is actief op social media, zoals Twitter, Facebook en Instagram via @welkombijkant. Wilt u meehelpen als vrijwilliger/ster of zo af en toe activiteiten mee organiseren, dan bent u ook welkom om u daarvoor aan te melden bij Stichting KANT.

Kijk ook bij

Tweede editie Queer Arts Festival in Verkadefabriek

Na een succesvolle editie in mei 2023, krijgt het Queer Arts Festival een tweede editie …