DePetrus verbouwd voor Vught Digitaal

Zaterdag 30 maart wordt in DePetrus voor de tweede keer Vught Digitaal gehouden. Een ontmoeting met robotica en digitale technieken voor jong en oud. Vanwege het grote aantal activiteiten worden verschillende meubelstukken verplaatst. Op deze manier komt er vóór in DePetrus ruimte voor een ‘CoderDojo PLUS’. Toegang gratis.

Bij de gewone CoderDojos kunnen kinderen iedere maand leren programmeren. Deze speciale PLUS-editie van de CoderDojo is nadrukkelijk ook bedoeld voor volwassenen. Naast de CoderDojo PLUS laten Vughtenaren hun digitale activiteiten zien. Vergeleken met vorig jaar is de inbreng van Vughtse organisaties nog groter. Naast de tekenaars van Vught3d.nl is er nu ook inbreng van de Natuur- en Milieugroep Vught, Musicare, het RepairCafé, Anders Bezig Zijn, Welzijn Vught, Fotogroep Vught, Designweek@school en Bibliotheek Vught (BABEL).

Junior robothoek
In de jeugdafdeling van de bibliotheek is een junior robothoek met verschillende robots voor jonge kinderen. Terwijl de kinderen met deze robots spelen geeft Floor Bink van ‘Ik Ben Mediawijzer’ voorlichting en informatie aan ouders.

Robots
Robots gaan een steeds belangrijkere plaats innemen. Het Mobiel Ontdek Lab van Agrifood Capital komt met verschillende robots die regelmatig worden uitgeleend aan scholen. Michel van den Elzen laat mBot-robotkarretjes zien en hoe leerlingen in Esch een model van een parkeergarage hebben geprogrammeerd. Lego heeft verschillende robots voor het onderwijs. Op de Lego-tafel kunnen bezoekers aan de slag met Lego-robots voor verschillende leeftijdsgroepen.

Startpresentaties
De CoderDojo PLUS heeft een doorlopend programma, waarbij er ieder uur een korte startpresentatie is. Na deze presentaties gaan de bezoekers zelf aan de slag met het programmeren in Scratch (een eenvoudige programmeertaal), of het bouwen van een project met een micro:bit of Arduino. Dit zijn goedkope computerbordjes waarop lampjes, schakelaars etc. kunnen worden aangesloten.

Eigen laptops
Voor de workshops zijn verschillende laptops beschikbaar, maar om zeker mee te kunnen doen aan de doorlopende workshops van de CoderDojo PLUS wordt geadviseerd een eigen laptop mee te nemen.

Printplaat solderen
Samen met vrijwilligers van het RepairCafé Vught en de Bossche Radio Amateur Club kunnen kinderen en volwassenen een knipperbadge solderen. Dit is de enige activiteit waarvoor een kleine materiaalvergoeding wordt gevraagd en via www.vughtdigitaal.nl vooraf ingeschreven kan worden.

Beste Bieb
De Vughtse Bibliotheek is genomineerd voor Beste bibliotheek van Nederland. Tijdens Vught Digitaal is het de één na laatste dag dat er nog gestemd kan worden via bestebieb.nl. De organisatoren zijn nog op zoek naar de oudste Vughtse computer waarmee een stem kan worden uitgebracht.

Ruim 40 vrijwilligers
Er werken ruim 40 vrijwilligers mee uit Vught en daarbuiten. Bij de CoderDojo PLUS en de Lego-tafel zijn dit naast de vaste vrijwilligers van de CoderDojo verschillende deskundigen die ruime (internationale) ervaring hebben. Vught Digitaal vindt plaats op zaterdag 30 maart van 11.00-16.00 uur in DePetrus. Mensen die een dagdeel willen helpen of iets digitaals willen presenteren kunnen contact opnemen met Chris Dorna via chris@codekids.nl. Een uitgebreid overzicht van de activiteiten staat op www.vughtdigitaal.nl.

Kijk ook bij

Robotica-team Gymnasium Beekvliet wint scrimmage

Het robotica-team van Gymnasium Beekvliet (Panic Attack) is in de landelijke voorrondes van de First …