Bibliotheekmanager Martin Hol (foto Ben van Amelsfort)

“DePetrus past precies bij de bibliotheek van nu!”

“De bibliotheek van nu is geen verzameling van boeken die mensen kunnen lenen” vertelt bibliotheekmanager Martin Hol. ”Het is eerder een ‘Huis van Lezen’, waarbij we vooral het lezen willen stimuleren. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat je door te lezen goed geïnformeerd raakt. Daardoor word je zelfredzaam. Wij hebben dus een heel maatschappelijke functie.”

De bibliotheek geeft daar vorm aan door allerlei soorten informatieoverdracht. Via het gewone boek, het e-book, maar ook via e-content, online cursussen, workshops en lezingen. Hol: “We zetten daarbij extra in op groepen waarvoor we iets meer kunnen betekenen. Zo stimuleren we jonge ouders via het babycafé om al heel snel met baby’s plaatjes te kijken en met taal en beeld bezig te zijn. Voor laaggeletterden is er het Taalhuis, waar zij ook een taalmaatje kunnen vinden.”

Verhalencoach
De bibliotheek doet nog veel meer! Hol: “Het programma dat we in DePetrus aanbieden is heel breed. Zo organiseren we leesclubs, waarbij ook de auteur zelf aan tafel komt. Iets anders is de BoekProeverij. Daarbij maken de bibliothecarissen hun keuze uit het leesaanbod. En verder komt er een verhalencoach. Bij hem of haar kun je als lezer terecht voor tips. Aan de hand van de boeken die je graag leest, geeft hij een leesadvies. Daarbij word je ook uitgedaagd je horizon te verbreden.”

Samenwerken
Dat is nog maar een tipje van de sluier van wat u in DePetrus van de bibliotheek kunt verwachten. Martin Hol:“Bij de maatschappelijke rol, hoort ook dat we bij alle activiteiten samenwerken met lokale partners en inwoners. DePetrus is daarvoor een ideale plek, die hiertoe van nature uitnodigt. Een voorbeeld is De Geheugenbibliotheek, waarvoor wij samenwerken met onder meer Welzijn Vught en Ouderen Samen. Het is een plek met materialen en informatie voor en over mensen met dementie. Dus zowel informatie voor mantelzorgers, verhalen en romans voor mensen met dementie als herkenbare filmpjes, fotoboeken en jeugdboeken.”

Inspirerende plek
Met ontzettend veel activiteiten en samenwerkingsverbanden levert de bibliotheek in DePetrus een flinke bijdrage aan wat een inspirerende plek beloofd te worden. Hol: “Voor welk doel je ook naar DePetrus komt, je neemt altijd iets mee. Je komt altijd met méér naar buiten dan je binnen kwam. Omdat je er iets moois hebt gezien. Een ontmoeting hebt gehad. Iets hebt gelezen of een boek hebt geleend. Het is een geschenk om daar als bibliotheek deel van uit te kunnen maken”.

Kijk ook bij

Vijf nieuwe vaarroutes door de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie vertelt het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vijf nieuwe vaarroutes …