“DePetrus is een voorbeeld voor Brabant”

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings woont in Sint-Michielsgestel, maar komt heel regelmatig in Vught: in de sportschool, om even boodschappen te doen, vrienden te bezoeken of om een wandeling te maken. Een bezoek aan DePetrus stond hoog op haar lijstje, maar het was er nog niet van gekomen. Reden om de gedeputeerde én lijsttrekker van D66 Brabant tijdens een campagnedag in Vught mee te nemen naar het kloppende hart in het centrum van Vught.

Spierings was vol bewondering over de restauratie: “Wat een ontzettend mooi interieur! De combinatie van baksteen, witte muren en glas-in-loodramen is echt prachtig om te zien. Deze herbestemming is echt een voorbeeld voor andere plekken in Brabant.” Ook was Spierings enthousiast over de combinatie van de vele functies: “Zo’n grote kerk leent zich hier goed voor en het is heel praktisch voor de bezoekers en zorgt voor meer publiek bij de bibliotheek, het museum en de wereldwinkel. Wat geweldig om te zien dat hier op een zondagmiddag allerlei scholieren en studenten aan het werk zijn. DePetrus is er echt voor jong en oud.”

Energierekening is zorg
Haar enige zorg is de energierekening. Niet geheel onterecht, want ondanks de relatief warme winter laten de cijfers over de eerste maanden zien dat het verbruik veel hoger is dan gedacht. “Het zou goed zijn om snel extra maatregelen te nemen om het energieverbruik omlaag te brengen. In monumenten kunnen steeds meer innovatieve maatregelen toegepast worden, zonder dat die afbreuk doen aan het monument.”
Spierings was met een hele delegatie in Vught op uitnodiging van D66. Onderdeel was een bezoek aan DePetrus, waar Henk Smeets de groep vertelde hoe het project tot stand is gekomen en wat de belangrijke rol van de provincie daarin was. Daarna leidde hij de groep, onder wie Tweede Kamerlid Jessica van Eijs, door de kerk. Ook zij was lovend over het resultaat. “De vele samengevoegde functies zijn echt fantastisch. Ik heb een bouwkundige achtergrond en dit is met heel veel stijl en klasse ontworpen”, vond het Eindhovense Kamerlid. “Wat een prachtige landmark van Vught.”

Vughtse kandidaat
Na het bezoek werd er op verschillende plekken in Vught nog geflyerd en gesproken met verschillende mensen over de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart. Het was voor D66 Vught de aftrap van de campagne, die vier jaar geleden geen windeieren legde. In Vught werd procentueel het hoogste aantal stemmen van heel Zuid-Nederland behaald. Met verschillende acties en een nieuwe editie van V-magazine (digitaal te lezen, maar ook bezorgd) wil de afdeling Vught-Helvoirt-Cromvoirt dat succes evenaren. Op de D66-lijst staat ook een kandidaat uit Vught: oud-gemeenteraadslid Birgit Cordes.

Kijk ook bij

Vught zet nieuwe stappen in ontwikkelingen rondom de PI

Het tracé van de nieuwe tijdelijke ontsluitingsweg bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught is bekend. …