Echtpaar Joosten met zorgondernemer Ad van Rozendaal

Dementie … vanzelfsprekend

Mensen met dementie horen er als vanzelfsprekend bij en zijn onderdeel van de leefgemeenschap in de dorpen Esch, Biezenmortel, Helvoirt en Haaren. Het zijn streefdoelen van de Werkgroep Dementievriendelijke Gemeente (DVG) Haaren. Bij het Buitenhuis in Esch wordt daar op natuurlijk wijze aan ‘gewerkt’. Daar wonen namelijk mensen met dementie, maar er verblijven ook mensen in het Zorghotel, meestal om bij te komen na een operatie. Hoe gaat dat samen? Een gesprek met het echtpaar Joosten uit Boxtel, dat sinds kort in het Zorghotel verblijft.

Christa en André Joosten uit Boxtel zijn beiden 68 jaar. Binnen een halfjaar tijd kreeg eerst Christa kanker en daarna André. Omdat André mantelzorger was geworden voor Christa, maar vervolgens zelf ziek werd, moest er een oplossing komen. Ze konden terecht in het Zorghotel van het Buitenhuis in Esch, onderdeel van Zorggroep Elde. In het Buitenhuis is ook een verpleegafdeling waar mensen met dementie wonen. De twee afdelingen zijn gescheiden van elkaar, maar bevinden zich wel onder hetzelfde dak. Gasten in het Zorghotel kunnen ook meedoen met de activiteiten van het verpleeghuis.

“We hebben het hier heel goed”, vertelt André Joosten. Dat hij en zijn vrouw tijdelijk ‘samenwonen’ met mensen met dementie, wordt door hen met vriendelijkheid begroet. “We vinden dat prima! Regelmatig lopen er in het Zorghotel mensen vanuit de verpleegafdeling binnen voor een praatje. Alleen maar mooi, toch? Soms vertelt iemand dan iets twee keer. Daar hebben we geen moeite mee.”

In deze voor hen zo moeilijke tijden merkte het echtpaar hoe fijn het is steun en hulp te krijgen vanuit de directe omgeving. “Hartverwarmend. Daar zijn we dankbaar voor. Zo zou het ook moeten zijn voor mensen met dementie. Je zit met zijn allen in een sociale gemeenschap en daar horen ouderen ook bij. Je leeft niet voor jezelf alleen, toch?”

Werkgroep
Werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) Haaren bestaat uit vrijwilligers en zorgprofessionals uit de vier kernen van de gemeente en wordt ondersteund door de gemeente. In een dementievriendelijke gemeente is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroot. Informatie over Werkgroep DVG via dvghaaren@gmail.com.

Kijk ook bij

Heeft de waterstofauto nog toekomst?

Ingezonden mededeling Wanneer je de cijfers van de verkochte aantallen auto´s bekijkt, dan valt het …