De Zoete Moeder voor het eerst sinds 1853 weg uit de Sint-Jan

Na 165 jaar verlaat onze Zoete Lieve Vrouw met ingang van 22 maart 2018 voor het eerst voor ruim een week de Sint-Jan. Zij vertrekt naar een vooraanstaand restauratieatelier waar zij vakkundig en liefdevol onderzocht wordt. Dit is nodig om dit beeld, dat voor zoveel betekent voor Bosschenaren, Brabanders en andere bezoekers van de Sint-Jan, voor de toekomst te behouden. Om dit onderzoek en de daaruit voorvloeiende restauratie te kunnen bekostigen, geeft de Broederschap Onze Lieve Vrouw van Den Bosch een bijzondere replica uit.

Dagelijks branden honderden mensen een kaarsje voor het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van ’s-Hertogenbosch. Sinds circa 1380 beschermt zij de stad en er zijn al vele wonderen aan haar toegeschreven. Na de val van ’s-Hertogenbosch in 1629 verbleef de Zoete Moeder lange tijd in Brussel, waar zij ook zeer werd geëerd. Sinds haar terugkeer in 1853 is het beeld van de Zoete Lieve Vrouw in de Sint-Jan te vinden. Maar nu is zij weg. Bosschenaren zijn er aan gewend dat dit één keer per jaar zo is, als zij in de meimaand tijdens de bidtocht enkele uren wordt rondgedragen door de stad. Maar dit keer is Maria meer dan een week weg uit de kathedraal en in deze periode keert zij ook ’s nachts niet terug. Dat is sinds 1853 nooit meer gebeurd: 165 jaar geleden.

Onderzoek en herstel
De afwezigheid van de Zoete Moeder kan voor veel mensen een teleurstelling zijn. Maar het is hard nodig. Er zijn zorgen over de toestand van het beeld. Beschadigingen en loszittende verflagen moeten nodig worden hersteld. Bovendien moet er nader onderzoek worden gedaan naar het beeld, met de nieuwste technologische mogelijkheden. Op deze manier komen we te weten hoe ons Mariabeeld er aan toe is en wat er verder nodig is om haar voor de toekomst te kunnen behouden. Voor dit onderzoek en herstel wordt de Zoete Moeder naar een gespecialiseerd restauratieatelier gebracht: SRAL in Maastricht.

De Zoete Moeder vertrekt op 22 maart.
Zij is terug op zaterdagochtend 31 maart (Paaszaterdag).

Help de Zoete Lieve Vrouw door de 21e eeuw! – Actie voor herstel
Er zijn veel kosten verbonden aan het onderzoek en de conservatie die nu plaatsvinden. Bovendien kan blijken dat nog méér restauratie nodig is. De Broederschap heeft als taak om zorg te dragen voor het beeld. Daarom vragen we donateurs, bezoekers van de Sint-Jan en iedereen die Maria een warm hart toedraagt om deze operatie te ondersteunen. Dat kan door een (extra) donatie te doen aan de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch of door een kleine replica te kopen van het beeld van de Zoete Moeder. We willen ons unieke beeld graag in goede staat bewaren, ook in de hierna volgende eeuwen.

Replica: een exacte kopie
In 2016 is een 3D-scan gemaakt van het beeld. Daarmee is nu een kleine replica gemaakt. Dit beeldje is 22 centimeter hoog en uitgevoerd in licht eiken-imitatiehout. Het is onbeschilderd, maar een exacte kopie. De unieke gezichtsuitdrukking van de Zoete Moeder is bij deze replica duidelijk herkenbaar. Het beeldje kost 50 euro. Het bedrag wordt uitsluitend gebruikt voor de instandhouding van het beeld van de Zoete Moeder.

Meer informatie over de reis en het herstel van het beeld op dewebsite www.zoetelievevrouw.nl.

Kijk ook bij

Martien en Jet van Broekhoven 65 jaar getrouwd

Martien (87) en Jet (86) van Broekhoven zijn op 20 juli 65 jaar getrouwd. Zij …