Patisserie De Rouw
Het terras van Supervlaai

De Vughtse ondernemer in coronatijd

Het was stil in Vught, heel stil, de afgelopen maanden. Gelukkig is het leven weer op gang gekomen en is het een stuk drukker in het dorp. De Vughtse ondernemers komen steeds meer op dreef. Het is een zware tijd geweest, met name voor de horeca en modezaken. Andere winkels hebben daarentegen een meer dan goede omzet gedraaid. Hoe is het verschillende ondernemers in Vught vergaan, hoe stonden zij er in en hoe gaat het nu?

Door Molly Witlox

Vandaag: Peugeotgarage Verhulst, Marinus Mode en Supervlaai aan het Marktveld.

Bij Peugeot Verhulst ging het er anders aan toe dan men zou verwachten. In de werkplaats werd tot twee weken geleden nog volle bak gewerkt. Sinds kort is het juist minder druk dan normaal. Eigenaar Jan Verhulst verklaart dit als volgt: “Wij hebben heel veel winterbanden in de opslag, dus er was in verband met het voorjaar nog genoeg te doen met het verwisselen ervan. Normaal zouden nu de ‘vakantiebeurten’ beginnen”, vertelt Jan Verhulst, “maar het merendeel van mijn klanten blijft deze zomer in eigen land, dus valt er wat dat betreft nogal wat werk weg”. Daarentegen worden er in de showroom de afgelopen twee weken veel tweedehands auto’s verkocht. “Veel mensen willen vanwege besmettingsrisico voorlopig niet met het OV naar hun werk”, vertelt Verhulst. Gelukkig kan Peugeot Verhulst de grillige coronatijd aan. “Wij zijn klein en flexibel en kunnen ons goed aanpassen. Wij hebben veel vaste klanten en kunnen gelukkig de persoonlijke service blijven bieden die ze van ons zijn gewend”, zegt Verhulst, “als vaste klanten bijvoorbeeld voor een keuring van hun auto nog niet naar de garage durven te komen, dan halen wij hun auto gewoon even op.”

Jan Marinus, mede-eigenaar van Marinus Mode aan het Marktveld, was flink ontdaan. “De situatie was zo abrupt dat het onmogelijk was om leveringen nog bij te sturen”, vertelt hij. “De modebranche is heel complex, het is een uitgebreide keten waarbij wij ook afhankelijk zijn van productie en leveringen uit het buitenland”, zegt Jan Marinus. “Gelukkig mochten wij toch openblijven waardoor we wat konden doordraaien.” Jan Marinus vertelt ook dat de leveranciers van Marinus Mode (zo’n 50 à 70), geweldig hebben meegewerkt om een en ander in goede banen te leiden. “Gelukkig is de verkoop weer aangetrokken en hebben wij een grote winkel waar wij onze klanten ‘normaal’ kunnen ontvangen.” Ook spreekt Jan Marinus zijn dankbaarheid uit naar de vaste klanten die Marinus Mode ook in deze abnormale tijd hun gezicht lieten zien.

Toen Johnny van Lith van Supervlaai op zondag 16 maart hoorde dat hij vanwege het coronavirus acuut dicht moest, liep hij maandagochtend met lood in zijn schoenen zijn lunchroom in. “Hoe moet het nu verder ?” dacht Van Lith. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan en belde meteen de gemeente om te vragen of hij zijn vlaaien, worstenbroodjes en bonbons wél kon blijven verkopen. Gelukkig kon dat mits er geen klanten in de zaak kwamen. “Hierdoor bleef ik toch aan de gang en bleef ik zichtbaar voor de klant”, vertelt Johnny van Lith. Bedrijven en particulieren vierden de afgelopen maanden bijna geen feestjes dus ook zijn vlaaienomzet kelderde enorm. Maar Van Lith bleef positief en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn zaak op te knappen en hij kreeg het ambacht ‘vlaaienbakken’ nu zélf onder de knie. ”Dus verser kan het niet”, zegt hij enthousiast. “Eigenlijk is het voor mij toch ook een leuke tijd geweest, doordat ik de tijd had om nieuwe dingen te bedenken”.

Kijk ook bij

D66 stelt vragen over rioleringswerkzaamheden in villapark

De fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld over de rioleringswerkzaamheden in de wijk Villapark. …